Igaunijas Centrālajā Bankā palicis viens zelta stienis

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasПроизводство цветных металлов в Свердловской области
Производство цветных металлов в Свердловской области  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Banka, kura 3. maijā atzīmēja savu simtgades jubileju, atklāja republikas zelta rezerves noslēpumus. Izrādījies, ka Centrālajā Bankā tiek glabāts tikai viens zelta stienis – kā muzeja eksponāts.

RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Igaunijas Centrālajā Bankā atlicis tikai viens zelta stienis, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz regulatora Finanšu tirgu nodaļas vadītāju Fabio Filipozzi.

Saskaņā ar mediju informāciju, republikas zelta rezerves sastāda vien 256 kilogramus, tās glabājas ārvalstu bankās "drošības nolūkos". Šādu lēmumu pieņēma jau pirmās neatkarības laikos.

Флаг Великобритании на фоне часов Биг Бен в Лондоне - Sputnik Latvija
Vai var uzticēties britiem: kur tiks glabātas Latvijas zelta rezerves pēc Brexit

Stienis, kurš glabājas Igaunijas Bankā, sver 11 kilogramus un tā cena sastāda apmēram pusmiljonu eiro. Jo tā tīrums nav pietiekams tā realizācijai finanšu tirgos, stieni var nosaukt par "muzeja eksponātu", uzsver aģentūra.

Fabio Filipozzi skaidro, ka Igaunijas pieticīgās zelta rezerves ir saistītas ar to, ka pēc izstāšanās no PSRS sastāva republika pārdeva daļu dārgmetāla investēšanai obligācijās un akcijās.

Saskaņā ar portāla Trading Economics datiem, Igaunija ieņem priekšpēdējo vietu zelta rezervju ziņā, apsteidzot vienīgi Maltu ar tās 90 kilogramiem. Dārgmetāla rezerves pārējās Baltijas republikās – Latvijā un Lietuvā – attiecīgi 6,6 un 5,8 tonnas.

Iepriekš Pasaules zelta padome (World Gold Council, WGC) publicēja datus par 2019. gada pirmo ceturksni, saskaņā ar kuriem pasaules centrālās bankas pārspējušas sešu gadu rekordu, iegādājoties atskaites periodā 145,5 tonnas dārgmetāla. Par pasaules līderi zelta iepirkumu ziņā kļuva Krievija, kuras rezerve pieaugusi par 55,3 tonnām zelta.

Ziņu lente
0