Nosaukts ikdienas produkts aptaukošanās apkarošanai

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasВыращивание риса в Краснодарском крае
Выращивание риса в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījumi liecina, ka aptaukošanās līmenis ir zems valstīs, kur rīsi ir galvenais pārtikas produkts.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Japānas zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka aptaukošanās līmenis ir būtiski zemāks reģionos, kuru iedzīvotāji ēd daudz rīsu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu EurekAlert.

Piemēram, slaidāki izrādījušies valstu iedzīvotāji, kuru dienas uzturā bijis apmēram 150 gramu rīsu, salīdzinot ar tiem, kas apēda vidēji 14 gramus rīsu dienā.

Pētījumā piedalījās 136 valstu iedzīvotāji.

Tāpat speciālisti ņēma vērā tādus faktorus, kā dzīves līmenis, veselības aprūpes izdevumi, izglītība un IKP.

"Aptaukošanās līmenis ir zems valstīs, kur rīsi ir galvenais pārtikas produkts. Tādējādi japāņu virtuve vai Āzijas dietā, kuras pamatā ir rīsu lietošana, var palīdzēt novērst aptaukošanos. Tā kā aptaukošanās saslimšana pieaug visā pasaulē, šī produkta lietošanu varētu ieteikt arī rietumvalstu iedzīvotājiem," paziņoja profesors Tomoko Imai no Sieviešu humanitāro zinātņu koledžas Doshisha.

Eksperti uzskata, ka šķiedras, uzturvielas un augu savienojumi, kuri ir atrodami rīsu graudos, pastiprina sajūtu, ka cilvēks ir paēdis, tādējādi novēršot pārēšanos. Turklāt rīsi satur mazu tauku daudzumu.

Taču dietologi brīdina, ka pārmērīga rīsu lietošana var veicināt metaboliskā sindroma un diabēta attīstīšanos.

Продуктовая корзина - Sputnik Latvija
Latvija pret aptaukošanos: gāzētie dzērieni un konditorejas izstrādājumi varētu kļūt dārgāki

Zinātnieki uzsvēra, ka pētījuma gaitā neizdevās noteikt saikni starp rīsa lietošanu valsts mērogā un aptaukošanos, tāpēc ir nepieciešama turpmāka šī jautājuma izpēte.

Iepriekš mediķi, izanalizējot apmēram 40 populārākos pārtikas veidus pēc vairākiem parametriem, noskaidroja, ka visoptimālākais variants ir Vidusjūras diēta.

Pēc viņu sacītā šis uztura veids veicina ķermeņa masas samazināšanos un mazina sirds un asinsvadu saslimšanu attīstības risku. Tāpat diētu atzina par attiecīgi drošu, vienkāršu un veselīgam uzturam nepieciešamos elementus saturošu.

Vidusjūras pārtikas tips paredz svaigu dārzeņu un augļu, pākšaugu, riekstu, sēklu, pilngraudu maizes un graudaugu makaronu izstrādājumu lietošanu lielā daudzumā.

Ziņu lente
0