Tagad – operatīvās lietas. Latvija turpina "čekas maisu" publikāciju

© Sputnik / Sergey Melkonov"Угловой дом" в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу
Угловой дом в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maija sākumā darbu sāks speciāla lasītava, kurā būs iespējams iepazīties ar Latvijā palikušajiem LPSR VDK kartotēkas materiāliem.

RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Latvijas PSR Valsts drošības komitejas kartotēja pārvietota uz Valsts arhīva telpām, un tagad ar to būs iespējams iepazīties īpašā digitālajā lasītavā, kas sāks darbu 2. maijā, vēsta skaties.lv.

Pērnā gada decembrī tīmeklī tika publicētas aģentu kartiņas, tagad tīklā daļēji parādīsies operatīvās lietas. Piemēram, būs iespējams iepazīties ar ģenerāļa Roberta Kļaviņa lietu, jo kopš viņa nāves pagājuši 78 gadi. Lai iepazītos ar jaunākām lietām, nāksies vērsties pašā arhīvā.

"Cilvēki var pētīt par sevi un saviem radiniekiem, tad arhīvs pārbaudīs, vai vispār tādi dokumenti ir, un tad izsniegs tikai tos dokumentus, kas attiecas uz jums vai jūsu radiniekiem," paskaidroja Latvijas Valsts arhīva direktore Māra Sprūdža.

Pētniekiem, žurnālistiem un vēsturisku filmu vai grāmatu autoriem būs plašāka piekļuve digitālajiem materiāliem.

Раймонд Паулс - Sputnik Latvija
Raimonds Pauls gaidījis savu kartīti "čekas maisos": "Varbūt es biju KGB majors"

Agrāk aģentu kartiņas un operatīvās lietas atradās dažādās ēkās. Tagad kartotēka un pārējie materiāli ir noskenēti, oriģināli atrodas īpaši iekārtotā telpā.

"Lasītājiem turpmāk būs pieejamas digitālas kopijas," paskaidroja Spūdža.

Oriģināli būs pieejami tikai gadījumos, ja, piemēram, nepieciešama ekspertīze.

"Pašas lietas varēs pētīt tad, ja kāds vēlēsies pierādīt vai tur ir tintes autentiskas," norādīja Sprūdža.

Lasītavā materiāli ir pieejami četros datoros. Trijos no tiem iespējams iepazīties ar vecākajām lietām no papīra kartotēkas, bet ceturtajā datorā ir vēlīnāki VDK materiāli, kas glabājušies elektroniskajā sistēmā "Delta".

Ņemot vērā interesi par "čekas maisiem" un ierobežoto darba vietu skaitu, apmeklējums ir jāpiesaka pirms ierašanās lasītavā.

Ziņu lente
0