Petraviča: Latvijas bērnunamos joprojām dzīvo astoņsimt bērni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bērnunamos dzīvojošo bērnu skaits samazinās.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Latvijā 794 bērni joprojām dzīvo bērnunamos, paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) LNT raidījumā "900 sekundes".

Taču, pēc viņas sacītā, šajās iestādēs dzīvojošo bērnu skaits samazinās, un tā ir laba ziņa.

Ministre pateica, ka pavisam atteikties no šīm iestādēm nedrīkst, jo atrast ģimenes bērniem ar smagiem traucējumiem ir sarežģīti vai neiespējami. Taču ministrija strādās pie tā, lai maksimāli pietuvinātu šo bērnu dzīves apstākļus ģimenes videi.

Метени - латышский народный праздник проводов зимы в Латвийском этнографическом музее - Sputnik Latvija
Pirmo reizi bērnu skaits audžuģimenēs ir lielāks nekā bērnunamos

Iepriekš Petravičas priekštecis labklājības ministra amatā Jānis Reirs paziņoja, ka Latvija ir vienīgā no Austrumeiropas valstīm, kur joprojām pastāv bērnunamu sistēma: vairumā valstu bez vecākiem palikušus bērnus iekārto audžuģimenēs.

Pirms dažiem gadiem prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, kā bērnunamiem Latvijā ir jāpaliek pagātnē. "Valstij un pašvaldībām jāsniedz ģimenēm nepieciešamais atbalsts, lai ikviens bērns bez izņēmuma varētu uzaugt ģimenē. Bērnunamiem ir jāpaliek pagātnē," uzsvēra Vējonis.

2017. gadā Saeimas Pieteikumu komisija nolēma, ka pilna atteikšanās no bērnunamiem un internātskolām ir neiespējama, jo daudzās Latvijas pašvaldībās nav pat vienas audžuģimenes.

Pati Petraviča drīz pēc iestāšanās amatā pastāstīja, ka viena no Labklājības ministrijas prioritātēm ir veicināt adoptēšanu Latvijā, kā arī rūpēties par to, lai bērnunami iespēju robežās tiktu pietuvināti ģimenes gaisotnei.

"Man nav tādu rožainu sapņu, ka mēs varētu pavisam atteikties no bērnunamiem," pateica viņa.

Ziņu lente
0