Lietuvas prezidenta kandidātam piedāvāts nokārtot lietuviešu valodas testu

CC BY-SA 4.0 / Martynas16 / Valdemārs Tomaševskis
Valdemārs Tomaševskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Poļu izcelsmes prezidenta kandidāts neesot varējis lietuviešu valodā skaidri izklāstīt savas idejas.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Partijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" piedāvāja valsts prezidenta kandidātam eirodeputātam Valdemāram Tomaševskim pierādīt, ka viņš pietiekami labi prot lietuviešu valodu, vēsta Sputnik Lietuva.

Tomaševskis ir Viļņā dzimis polis, partijas "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija – Kristīgo ģimeņu savienība" līderis. Poļi ir viena no lielākajām etniskajām minoritātēm valstī – Lietuvā dzīvo vairāk nekā 200 tūkstoši poļu, un 80% no tiem (saskaņā ar 2001. gada datiem) poļu valoda ir dzimtā.

Maijā Lietuvā notiks republikas prezidenta vēlēšanas, kurās, izņemot pārējos kandidātus, piedalās arī Tomaševskis. Pirmā vēlēšanu kārta notiks 12. maijā. Šobrīd kandidāti piedalās debatēs. Divi raundi jau ir aizvadīti – pirmais skara ārpolitiku, bet otrais tika veltīts aizsardzības politikai un sabiedriskajai drošībai.

Права человека на литовском языке - Sputnik Latvija
Lietuvā pieprasīts grozīt valsts valodas eksāmenu ārzemniekiem

Lietuvas konservatori norāda, ka pirms nedēļas, debatēs par aizsardzības politiku un sabiedrisko drošību, Tomaševskis ne tikai izteica pretrunīgus paziņojumus vai izvairījās no sarunas temata, bet arī nespēja skaidri izklāstīt savas idejas lietuviešu valodā.

Viņa runas kļūdas varēja dzirdēt arī iepriekšējās debatēs par ārpolitiku: komentējot vienu no Francijas prezidenta Emanuela Makrona piedāvājumiem – samazināt siltumnīcas efekta gāžu (CO2) izmešus 2050. gadā līdz nullei, – Tomaševskis izmantoja krievu valodu.

Pēc Lietuvas konservatoru sacītā, Tomaševskim jānokārto lietuviešu valodas tests, lai pierādītu, ka viņa runas kļūdas ir saistītas ar uztraukumu, nevis ar sliktām valodas zināšanām.

"Raidījumu mērķis sabiedriskajos telekanālos ir radīt Lietuvas pilsoņiem viedokli par kandidātiem, to uzskatiem un idejām. Vērtējot vienu no kandidātiem attiecībā uz viņa domām, rodas iespaids, ka dažiem kandidātiem brīvprātīgi jāpārbauda savas lietuviešu valodas zināšanas, pirms pieteikuma iesniegšanas dalībai vēlēšanās, un jāsaņem vērtējums savām zināšanām. (…) Šāds brīvprātīgais tests ļautu izvērtēt, vai atsevišķu kandidātu lietuviešu valodas zināšanas ir nepietiekamas vai arī kļūdas ir saistītas ar publiskas uzstāšanās iemaņu trūkumu," komentēja savu piedāvājumu deputāti.

Lietuvas konservatori ir pazīstami sabiedrībai ar saviem radikāliem uzskatiem. Tā, piemēram, pērnā gada jūlijā viņi piedāvāja rīkot 60% nodarbību nacionālo minoritāšu skolās lietuviešu valodā. Saskaņā ar spēkā esošo Izglītības likumu, bērni šādās skolās mācās divās valodās – nacionālās kopienas un lietuviešu valodā.

Ziņu lente
0