Latvijai nav naudas gāzes ziemas rezervju iesūknēšanai Inčukalna PGK

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяPazemes gāzes glabātava Inčukalnā
Pazemes gāzes glabātava Inčukalnā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepieciešamība glabāt Inčukalna PGK noteiktu gāzes apjomu spiediena uzturēšanai palielina Latvijas GTS operatora izmaksas. Tēriņu minimizēšanai, kompānija modernizē PGK, lai palielinātu degvielas izņemšanas iespējas.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Latvijā sākušies liela mēroga Inčukalna PGK rekonstrukcijas darbi. Gāzes krātuves operators – kompānija Conexus Baltic Grid – cer, ka pēc tās samazināsies ekspluatācijas izmaksas, vēsta LTV.

Gāzes izsūknēšanai no Inčukalna PGK nepieciešams radīt noteiktu spiedienu, lai to nodrošinātu šodien, pastāvīgi jāsaglabā vismaz 300 miljonus kubikmetru gāzes. Tagad sistēmu plānot modernizēt tā, lai gāzi varētu ātrāk iesūknēt un izsūknēt un nenāktos uzturēt tajā tik lielu gāzes apjomu.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Gāzes tirgus atvēršana Latvijā paklupusi pret "Gazprom" principiem

Strādnieki jau sākuši nolaist pazemē speciālu aprīkojumu. Pirms urbuma attīrīšanas tas ir jāaiztaisa, lai nenotiktu gāzes noplūde. Tā ir pati plānākā krātuves vieta, attālums līdz gāzes slānim sastāda vien 700 metrus.

"Gāzes krātuve nekad nav tukša. Vienmēr ir gāze, tas spiediens ir pietiekoši augsts," pastāstīja SIA "Olimps" būvdarbu vadītāja palīgs Juris Rops. Viņš paskaidroja: maksimālais spiediens sasniedz 105 bārus, taču šobrīd apkures sezona ir beigusies, tāpēc spiediens sastāda apmēram 40-50 bāru, taču arī ar to ir gana.

Pēc drošības vārpstu un speciālu kompresijas iekārtu uzstādīšanas, no Inčukalna PGK varēs izsūknēt ziemas periodā vairāk gāzes ar mazāku rezerves apjomu.

"Tas nozīmē, ka vairs nebūs vajadzības uzglabāt tik daudz šo garantēto apjomu un tirgum segt šos izdevumus, jo krātuve piedāvās šo tehnoloģisko risinājumu," paziņoja Conexus Tehniskās attīstības un investīciju departamenta vadītājs Ivars Ščerbickis.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
ES apmaksās Latvijai sūkni gāzes izsūknēšanai no pustukšās Inčukalna krātuves

Viņš atzīmēja, ka Conexus cer, ka šādas krātuves tehnoloģiskās iespējas padarīs to interesantāku arī gāzes tirgotājiem pārējās Baltijas valstīs, un tas nozīmē, ka tiks iesaldēts ievērojami mazāks apgrozījuma līdzekļu apjoms.

"Tās ir lielas izmaksas, kas guļ zem zemes un netiek izmantotas. Mēs veiksim plašu soli tirgus dalībniekiem pretī un ceram, ka tas samazinās gala dabasgāzes izmaksas pie patērētāja," pateica viņš.

Kopumā Inčukalna modernizācijā plānots ieguldīt vairāk nekā 80 miljonus eiro. pusi projekta izmaksu sedz Eiropas Savienība. Rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt 2025. gada decembrī.

Atgādināsim, ka gāzes apgādes tehniskā shēma Latvijā ir tāda, ka ziemas periodā cauruļvadu jaudas nepietiek, lai sūknētu degvielu no austrumiem, un patērētāji saņem gāzi tikai no PGK. Tā pilda arī kompresoru stacijas lomu visā Ziemeļrietumu cauruļu sistēmā līdz pat Lietuvai – ja Inčukalnā gāze izsīks, spiediens sistēmā kritīsies tiktāl, ka gāzes piegāde patērētājiem būs neiespējama.

Pirms Latvijas gāzes tirgus atvēršanas krātuvi ik gadus uzpildīja bijušais monopolists – "Latvijas gāze". Iesūknētais gāzes apjoms bija pietiekams, lai patērētāji ziemā to saņemtu ar nemainīgu spiedienu. Pēc tirgus atvēršanas gāze krātuvē jāiesūknē pašiem tirgotājiem. Tā kā par gāzes glabāšanu jāmaksā, tirgotāju interese par to nav liela.

Lai nodrošinātu pietiekamu gāzes apjomu Inčukalna PGK spiediena uzturēšanai, Conexus organizē izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, šogad tika sarīkotas četras šāda veida izsoles. Taču, ņemot vērā to, ka tā īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot Inčukalna krātuvē iesūknēto gāzi, operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā.

Ziņu lente
0