Latvijā noslēdzies sausākais aprīlis vēsturē. Sinoptiķi neko labu nesola

© Sputnik / Андрей Архипов / Pāriet pie mediju bankasSausums
Sausums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīlis vēl nav beidzies, taču jau ir skaidrs, ka šis mēnesis ir sausākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras provizoriskie dati liecina, ka 2019. gada aprīlis ir sausākais Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē kopš 1974. gada, vēsta Rus.lsm.lv.

Kopš aprīļa sākuma nokrišņu daudzums valstī vidēji sastādīja tikai 3 mm – 9% no normas. Saskaņā ar prognozi, būtiski nokrišņi nav gaidāmi arī mēneša beigās.

Засуха - Sputnik Latvija
Prognozes mainījušas: lietus neglābs Latviju no sausuma

1974.gada aprīlī Latvijā izkrita nepilni 5 mm nokrišņu. Savukārt 2009. gadā – vien 7 mm. Tā gada aprīlis arī tika uzskatīts par sausuma mēnesi.

Lietus trūkuma rezultātā ūdens līmenis vairākās Latvijas upēs sasniedzis zemāko atzīmi, kura jebkad ir reģistrēta aprīlī. Turklāt sausuma dēļ pasliktinājusies arī gaisa kvalitāte.

Iepriekš sinoptiķi prognozēja maz nokrišņu, zemu gaisa mitrumu un saulainus laikapstākļus. Tas viss veicina augsnes izžūšanu. Meteorologs Jānis Trallis brīdināja, ka sausuma periods Latvijā turpināsies. Lietus būs īslaicīgs, savukārt gaisa temperatūra augsta.

Meteorologi uzskata, ka Latvija vēl nav atkopusies pēc pērnā gada sausuma, neskatoties pat uz to, ka 2019. gada pirmajos trīs mēnešos izkrita pietiekams nokrišņu daudzums.

No 19. aprīļa visā Latvijas teritorijā Valsts mežu dienests (VMD) izsludināja ugunsgrēka bīstamības periodu, kura laikā visstingrākajā veidā jāievēro ugunsdrošības noteikumi mežā.

Par noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumiem ir paredzēta administratīvā, civiltiesiskā un kriminālatbildība.

Tas attiecas arī uz mežsaimniecības uzņēmumiem. Ugunsgrēku bīstamības periodā tiem atļauts dedzināt izcirtumu atliekas tikai ar rakstisku Valsts mežu dienesta (VMD) atļauju. Mežu īpašniekiem un pārvaldniekiem jānodrošina ugunsdrošības noteikumu ievērošana.

Ziņu lente
0