Prognozes mainījušas: lietus neglābs Latviju no sausuma

© Sputnik / Андрей Архипов / Pāriet pie mediju bankasЗасуха
Засуха - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būtiski pieauguši jauna sausuma draudi Latvijā – meteorologu prognozes ir mainījušās.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Meteorologs Jānis Trallis savā lapā Twitter brīdina: sausuma periods Latvijā turpināsies.

"Iepriekš prognozes rādīja labas izredzes sagaidīt lietu šīs nedēļas nogalē, jaunākās prognozes vēsta, ka turpināsies sausums un tikai vietām iespējams lietus un pērkona negaiss. GFS šobrīd prognozē, ka svētdien no ziemeļaustrumiem sāks ieplūst vēl sausāks, kā arī vēsāks gaiss," paziņoja Trallis.

Iepriekšējā publikācijā viņš pastāstīja, ka Global Forecast System prognoze liecina: jau nākamās nedēļas sākumā atgriezīsies spēcīgas salnas.

Iepriekš sinoptiķi vēstīja, ka šīs nedēļas nogalē valsts lielākajā daļā gaidāms lietus un pērkona negaiss. Meteorologi prognozēja spēcīgus nokrišņus Latvijas centrālajos un austrumu rajonos.

Sausums un ugunsgrēki

2018. gadā lielu kaitējumu Latvijas lauksaimniekiem nodarīja sausums. Pavasaris un vasara bija karsti, bet nokrišņu daudzums Latvijā ievērojami atpalika no klimatiskās normas. Tika pārspēti 300 agrāko gadu temperatūras rekordi, un tikai 10 gadījumos tika fiksēta konkrētajai dienai rekordzema temperatūra.

На выезде из Риги горит старник - Sputnik Latvija
Ugunsgrēki nonākuši līdz Rīgai: VUGD cīnās ar liesmām

Bez lietus izkalta dārzi un lauki. Lopkopji bija spiesti nokaut mājlopus, kuriem pietrūka barības. Problēmas bija vērojamas arī zivsaimniecībās. Pie tam pērnā gada novembra nogalē vairākos reģionos Latvijā bija vērojamas problēmas ar dzeramo ūdeni. Karstā un sausā laika dēļ izcēlās ugunsgrēki, kuru rezultātā Latvijā cieta 2862 hektāri meža.

Meteorologi brīdināja, ka ziemā Latvija nav paspējusi atgūties pēc pērnā sausuma, lai arī 2019. gada pirmajos trijos mēnešos tika fiksēts pietiekams nokrišņu daudzums.

Aprīlī sinoptiķi prognozēja nelielu nokrišņu daudzumu, zemu gaisa mitrumu un saulainu laiku. Tas veicināja augsnes izžūšanu. Aprīļa sākumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņoja, ka laikā no gada sākuma reģistrēti 1548 kūlas ugunsgrēki, taču līdz mēneša beigām to skaits pieauga līdz 2022. Kopumā no gada sākuma fiksēti 3790 ugunsgrēki.

Ziņu lente
0