Nemiro par Deglava tiltu: dome spēlē ruleti ar cilvēku dzīvībām

© Sputnik / Vadim AntsupovРемонтные работы на улице
Ремонтные работы на улице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas dome tikai izsludinājusi konkursu Deglavas tilta neatkarīgajai ekspertīzei, bet Būvniecības valsts kontroles birojs uzskata, ka tā ekspluatācija ir jāaizliedz.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) vajadzētu palielināt lēmumu autoritatīvo statusu no rekomendējošā līdz iespējai teikt galavārdu, LNT ēterā paziņoja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Viņš uzskata, ka ap Deglava tiltu izveidojusies absurda situācija: BVKB saskata būtiskus drošības riskus un aicina tiltu slēgt, bet Rīgas domes Satiksmes departamenta un Būvvaldes viedoklis ir atšķirīgs.

Вантовый мост в Риге перед ремонтом - Sputnik Latvija
Solīt vēl nenozīmē pildīt: Rīgas domei pārmesta bezdarbība

BVKB pārstāvis Māris Bemme apliecināja: ja lēmumu pieņemtu birojs, tas aizliegtu tilta ekspluatāciju līdz brīdim, kad tiks saņemti tā tehniskās ekspertīzes rezultāti.

Tilta tehniskais stāvoklis ir daudz sliktāks, nekā tika uzskatīts agrāk. Kontrolurbums vienā no balstu kolonnām liecināja, ka betona vietā tajā ir smiltis un atsevišķas kolonnas kopā tur tikai metāla stiegras, jo betons ir nodrupis, un radušās bažas par balstu deformēšanos.

Rīgas dome pagaidām izsludinājusi konkursu tilta stāvokļa neatkarīgai ekspertīzei. Ekonomikas ministrs uzskata, ka pašvaldība spēlē ruleti ar cilvēku dzīvībām. "Bet kas tad ir prioritāte – tilta stāvoklis, faktiski, dzīvības vai satiksmes neērtības?" vaicāja ministrs.

Iepriekš Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins norādīja, ka no tehnoloģiskā viedokļa pareizāk būtu nojaukt Deglava tiltu un uzbūvēt jaunu konstrukciju, taču Rīga nevar atļauties pilnībā slēgt satiksmi šajā iecirknī uz 2-3 gadiem. Viņš atzina, ka tilts būvēts saskaņā ar padomju perioda metodēm, kas mūsdienās vairs netiek izmantotas.

"Tilts faktiski taisīts kā saliekams tilts, uz vietas ir betonēti tikai stabi, un visas pārējās konstrukcijas ir atvestas, piemēram, tajā skaitā šie rīģeļi, kas sastāv no divām daļām," – paskaidroja Jakrins.

Дорожные знаки - Sputnik Latvija
Latvija samaksās lietuviešiem vairāk nekā 10 miljonus par tilta remontu

Ierēdnis norādīja, ka vienmēr ir izvēle starp transporta infrastruktūras objekta nojaukšanu un remontu, un no tehnoloģiskā viedokļa nojaukšana būtu pareizāka izvēle, taču pārvadu pār dzelzceļu Rīgā nav tik daudz, tāpēc satiksmes dalībnieki būtu smagā situācijā tilta nojaukšanas un jaunas konstrukcijas būvdarbu periodā.

"Līdz ar to mēs šos tehnoloģiski sarežģītos remontdarbus esam spiesti veikt uz tādiem tiltiem, kādi tie ir," viņš piebilda.

Aprīļa sākumā, turpinoties ceļu pārvada balstu remontam Deglava ielā, tika konstatēti iepriekš neparedzēti defekti, tāpēc būvdarbi ir apturēti līdz grozījumu iekļaušanai projektā.

No 10. aprīļa stājies spēkā liegums izmantot tiltu transporta līdzekļiem, kuru masa pārsniedz 30 tonnas. Rīgas dome pieļāva, ka, ņemot vērā problēmas ar balstiem, tiks izsludināts jauns iepirkums, ja līdzšinējais apakšuzņēmējs – Lietuvas uzņēmums Kauno Tiltai – nespēs paveikt nepieciešamos darbus.

Ziņu lente
0