Politika

Lietuva aicina Igauniju saskaņot savas darbības un būt uzmanīgākai ar Krieviju

© Vilniaus savivaldybėВид на Старый город
Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva, kurai pagadījies izbeigt visus sakarus ar Krieviju, pēc Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas vizītes Maskavā, aicināja viņu turpmāk koordinēt savas darbības ar citām Baltijas valstīm.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Pēc prezidentes Kersti Kaljulaidas tikšanās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs aicināja Igauniju saskaņot darbības, lai nesašķeltu Baltijas valstu vienotību, un uzmanīgi izturēties pret dialogu ar Maskavu, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz ERR.

"Parasti mēs to koordinējam un rīkojamies vienoti. Tas vienmēr ir efektīvāk, jo vienmēr būs mēģinājumi sašķelt mūs un pārbaudīt Eiropas vai Baltijas valstu vienotību," pateica viņš, raksta izdevums.

Linkēvičs pasūdzējies, ka pirms Kersti Kaljulaidas brauciena uz Maskavu Tallina nesniedza detalizētu informāciju par tikšanos ar Krievijas prezidentu, taču pauda cerību, ka Igaunija to izdarīs vēlāk.

Pēc Lietuvas ministra domām, Krievija vēlas nodemonstrēt, ka nekādas izolācijas nav, un "radīt ierastas sadarbības iespaidu, kuru veicina šādas vizītes", taču savu uzvedību pēc tikšanās ar rietumvalstu pārstāvjiem nemaina.

© Sputnik / Виктор ТолочкоLietuvas Republikas ārlietu ministrs Lins Antans Linkēvičs
Lietuva aicina Igauniju saskaņot savas darbības un būt uzmanīgākai ar Krieviju - Sputnik Latvija
Lietuvas Republikas ārlietu ministrs Lins Antans Linkēvičs

"Krievija taču nenožēlo, ka 2008. gadā anektēja 20% Gruzijas teritorijas vai to, ka 2014. gadā anektēja Krimu," pateica Linkēvičs.

Lietuva ir palikusi vienīgā Eiropas Savienības valsts, kurai nav nekādu sakaru ar Krieviju – nedz prezidentu vai premjeru, nedz ministru līmenī. Lietuvas amatpersonas paziņo, ka atgriešanās pie ierastām attiecībām atbalstīs Maskavas agresīvo politiku.

Раймондс Вейонис на востоке Украины, 25 ноября 2018 года - Sputnik Latvija
Puškovs par "mūžīgā vakardienā iestrēgušām" Latviju un Lietuvu: lai turpina sēdēt bunkuros

Kā jau iepriekš ziņots, prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien, 18. aprīlī, veica oficiālu vizīti uz Maskavu, kuras ietvaros viņa atklāja pēc renovācijas Igaunijas vēstniecības ēku un tikās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Igaunijā Kaljulaidas lēmums doties uz Maskavu tika uztverts neviennozīmīgi – daļa politiskās elites, tostarp parlamenta spīkere, kritizēja prezidenti, daļa ekspertu un politiķu, tieši pretēji, saskatīja astoņu gadu laikā pirmajā Igaunijas vadītāja vizītē Krievijā signālu par Tallinas gatavību divpusējo attiecību atjaunošanai ar kaimiņvalsti.

Pati Kersti KAljulaida paskaidroja savu braucienu uz Maskavu ar nepieciešamību uzturēt dialogu ar kaimiņvalsti.

Iepriekšējā Igaunijas un Krievijas tikšanās augstākajā līmenī notika pirms 11 gadiem, kad 2008. gada jūnijā Tomass Hendriks Ilvess tikās ar toreizējo Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu Hantimansijskā.

Ziņu lente
0