Politika

"Riebeklis!": eirodeputāte no Latvijas neizturēja premjera "nopelnu" uzskaitījumus

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвропейский парламент
Европейский парламент - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins pēc premjera Krišjāņa Kariņa uzstāšanās Eiropas Parlamenta plenārsēdē kritizēja viņu par attieksmi pret politiskajiem oponentiem, atgādināja viņam par viņa sievas šaubīgo nekustamā īpašuma pārdošanas darījumu, kā arī aicināja viņu atteikties no amerikāņu pases; cita EP deputāte no Latvijas – Inese Vaidere – emocionāli reaģēja uz Mamikina runu.

RĪGA. 18. aprīlis – Sputnik. Vakar, 17. aprīlī, Eiropas Parlamentā Strasbūrā notika debates par Eiropas nākotni, uz kurām pēc kārtas tiek aicināti ES valstu premjerministri. Šajā plenārsēdē par galveno darbības personu kļuva Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš, kurš savas uzstāšanās laikā nosauca Krieviju par Latvijas trauksmes avotu drošības nozarē, runāja par nepieciešamību apkarot naudas atmazgāšanu, dezinformācijas izplatīšanu, kā arī aicināja ES nodrošināt Baltijas fermeriem taisnīgas tiešās dotācijas.

Pēc Krišjāņa Kariņa uzstāšanās vārds tika dots eirodeputātam no Latvijas Andrejam Mamikinam, kurš aicināja Latvijas valdības vadītāju, pirms runāt par Eiropas gaišo nākotni, no sākuma kļūt par īstu eiropieti, atsakoties no ASV pilsonības. Mamikina uzstāšanās beidzās negaidīti – nacionālistiski noskaņotā EP deputāte no Latvijas Inese Vaidere, reaģējot uz kolēģa sacīto, izkliedza : "Riebeklis!". Par to pats Mamikins pastāstīja savā Facebook lapā, pievienojot savas uzstāšanās tekstu un videoierakstu.

"Premjerministrs! Nu ko, dedzīga runa! Jūs parādījāt visiem šeit klātesošajiem savu mobilo telefonu un pasaku pastāstījāt par tēvu un trim dēliem, bet nepalīdzēja. Zāle joprojām ir pustukša. Jūs pateicāt par daudzveidību Eiropā, bet atgādināt jums, kā jūs nosaucāt savus kolēģus šeit sēdošos tikai par to, ka viņi parakstījuši vēstuli Latvijas valdībai ar lūgumu saglabāt izglītību valsts vidusskolās minoritāšu valodās? Par muļķiem. Paldies, Kariņa kungs! Viens no muļķiem esmu es un daudzi desmiti sociāldemokrātu, kuri parakstīja šo vēstuli.

Jūs teicāt par savu ziņojumu kopā ar kolēģi Sardžentini. Labs ziņojums, tiešām. Mums jācīnās pret "netīro" naudu, bet kāpēc jūs nepateicāt par to afēru, ar kuru ir saistīta jūsu sieva, – ar nekustamā īpašuma pārdošanu. Ofšorā, ar nezināmas izcelsmes naudu. Jūs teicāt, jūs apmelojot prese. Tā mēdz gadīties presei, bet vai tas ir labs piemērs?

Kariņa kungs, ja gribat mainīt Eiropu, sāciet ar sevi: atsakieties no ASV pilsonības. Esiet eiropietis!

- Riebeklis! (eirodeputātes Ineses Vaideres balss aiz kadra)," pastāstīja Mamikins par savu uzstāšanos.

Atgādināsim, ka Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedzima 1964. gada 13. decembrī Vilmingtonā, Delavēras štatā, ASV Amerikas latviešu ģimenē, attiecīgi viņam ir ASV pilsonība. Kad viņš ieņēma Latvijas premjerministra amatu, publiskajā telpā dažkārt tika pausts, vai varbūt tāda līmeņa politiķim derētu atteikties no ASV pilsonības. Tomēr pats Kariņš apstiprināja, ka no Amerikas pilsonības viņš negrasās atteikties, un ir pārliecināts, ka pilsonība ne vienmēr ir galvenais lojalitātes rādītājs.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš: naudas atmazgātāji ērgļiem lido virs ES, bet Latvija palīdzēs tos apkarot

Kariņš atbalsta izglītības pārvešanu latviešu valodā, viņš neslēpj savus uzskatus par to, ka tiem krieviem, kas šeit aug, "jāuzaug par latviešiem", un atklāti tos pauž. Taču tagad viņš runa, ka Latvijas varas mērķis neesot krievu bērnu asimilācija, bet gan integrācija .

Kariņa darbs Latvijas valdībā pieveras uzmanību viņa ģimenei un ienākumiem. Deputāts Aldis Gobzems paziņojis par iespējamu noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī izvairīšanos no nodokļu nomaksas nekustamā īpašuma darījuma ietvaros Rīgā, Skolas ielā 2 – agrāk šajā ēkā atradās kinoteātris "Pionieris". Valsts policija sākusi pārbaudi attiecībā uz premjerministra Krišjāņa Kariņa sievu Andu Kariņu.

Ziņu lente
0