Redzi, dzirdi, runā: Latvijā stājas spēkā likums par "ziņotāju" aizsardzību

CC BY-SA 2.0 / Martin Cathrae / Phone TalkinРазговор по телефону
Разговор по телефону  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā apmēram 70% iedzīvotāju ir gatavi ziņot par likumpārkāpumiem savā darbā, taču to dara vien katrs piektais, pārējie baidās; jaunais likums garantē aizsardzību informatoriem.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Latvijā no 1. maija spēkā stājas likums par informatoru aizsardzību, kuri ziņojuši par korupciju vai krāpšanos savā darbavietā. Informācijas kampaņas "Redzi. Dzirdi. Runā" ietvaros iedzīvotājus aicinās neklusēt par darbavietā atklātiem pārkāpumiem, kuri var kaitēt sabiedrības interesēm un drošībai, vēsta LTV.

Latvijas Trauksmes celšanas likuma mērķis ir garantēt iedzīvotājiem drošu atbildīgo iestāžu informēšanas mehānismu un pasargāt viņus no darba devēju vajāšanas vai atriebības.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
"Stukačiem" veicas: ierosināts ieviest atlīdzību par labu sūdzību

Paredzēts, ka jebkurš darbinieks varēs ziņot par korupciju, krāpšanos, amatpersonu pārkāpumiem, nedrošu ēdienu, negodīgu konkurenci, cilvēktiesību pārkāpumiem, pārkāpumiem celtniecībā, vides piesārņošanu. Turpmāk kompānijās, kurās strādā vairāk nekā 50 darbinieku, jāparādās iekšējai sistēmai, kur var tikt iesniegti ziņojumi par pārkāpumiem, taču par atklātajiem pārkāpumiem katrs varēs paziņot arī atbildīgajām iestādēm vai sakaru punktā Valsts kancelejā.

Likums garantē informatoru un to ģimeņu aizsardzību, tostarp valsts aizsargā "trauksmes cēlēju" personas datus, sniedz bezmaksas juridisko palīdzību un valsts nodevas atvieglojumu, ja rodas nepieciešamība vērsties tiesā.

Taču par nepatiesu ziņu sniegšanu paredzēti sodi.

Likuma pieņemšana notika ar ilgām diskusijām. Pastāv bažas, ka likumu var izmantot neslavas cēlēji un tie, kas vēlas izrēķināties vai atbrīvoties no konkurentiem, piesedzot sevi ar anonimitāti, kuru garantē likums.

Biedrība par atklātību "Delna" arī uzskata, ka likums nav līdz galam izstrādāts. Pēc biedrības jurista Jāņa Veides domām, sabiedrībai tas ir liels solis uz priekšu, un šo likumu var saukt par projektu, kuram jāizmaina cilvēku kultūras un uzskati. Taču viņš norāda, ka valsts nav padarījusi savu darbu līdz galam. Likums ir pieņemts, taču nav pieņemtas sankcijas pret tiem, kas gribētu atriebties "informatoriem", tāpēc pagaidām – tie ir vienkārši pliki formulējumi.

Ziņu lente
0