Gāzes tirgus atvēršana Latvijā paklupusi pret "Gazprom" principiem

© Pixabay / MagnascanГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas koncerns "Gazprom" atteicies pārdot Latvijas GTS operatora akcijas par lētu naudu – Rīga jau otro gadu meklē naudu 34% akciju paketes atpirkšanai.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Gāzes tirgus liberalizācija Latvijā buksē – Rīga vēl nav atradusi iespējas izpirkt Krievijas holdingam "Gazprom" piederošās GTS operatora Conexus Baltic Grid akcijas. Ja tas netiks paveikts līdz 2020. gada 1. janvārim. Conexus draud naudas sods, kas var sasniegt pat 10% gada apgrozījuma, vēsta LNT.

Gāzes tirgus atvēršana

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka saskaņā ar 2016. gadā pieņemtajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, vertikāli integrētajam gāzes uzņēmumam "Latvijas Gāze" bija jābūt sadalītam funkcionāli saistītās, taču pēc īpašumtiesībām sadalītās daļās. No uzņēmuma tika izveidoti divi meitasuzņēmumi — Conexus Baltic Grid un Gaso.

Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Latvija nevar atrast naudu GTS operatora akciju izpirkšanai no Gazprom

Conexus Baltic Grid ir dabasgāzes transportēšanas un glabāšanas uzņēmums, kas saņēma maģistrālos gāzesvadus un Inčukalna pazemes gāzes glabātavu. Gaso — sadales pakalpojumu operators.

Enerģētikas likums paredz, ka līdz 2018. gada sākumam "Conexus Baltic Grid" bija jāpārdod, lai tās akcionāri nebūtu saistīti ar "Latvijas gāze" īpašniekiem.

2017. gada nogalē AS "Augstsprieguma tīkls" izpirka divas Conexus Baltic Grid akciju paketes — 18,31% akciju, kas piederēja vācu akcionāram Uniper Ruhrgas International GmbH (Uniper) un 16,05% akciju, kas piederēja Itera Latvija. Abu no Itera Latvija un Uniper izpirkto akciju pakešu cena sastādīja 57,394 miljonus eiro. Patlaban AST pieder 34,36% akciju.

GTS operatora sertifikācija ar noteikumu

2018. gada oktobra beigās SPRK sertificēja Conexus Baltic Grid kā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru Inčukalna pazemes gāzes glabātavā, taču ar vairākiem noteikumiem. Cita starpā Conexus pienākums ir atņemt "Gazprom" iespēju tieši vai netieši kontrolēt uzņēmumu līdz 2020. gada 1. janvārim, kā arī novērst interešu kontroles risku, ko rada kompāniju Marguerite Gas I un Marguerite Gas II dalība Conexus un Latvijas Gāze.

LNT ziņoja, ka patlaban problēmu cenšas atrisināt tikai viens operators, taču netiek sniegta informācija, kurš tieši.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltija praktiski nav citu gāzes piegādātāju, izņemot Krieviju

Ja Conexus Baltic Grid neizpildīs sertifikācijas noteikumus līdz gada beigām, kompānija var saņemt lielu sodu līdz 10% apmērā no kompānijas gada apgrozījuma. Taču parasti tik stingri soļi tiek sperti gadījumā, ja pārkāpuma rezultātā nodarīts nopietns materiālais kaitējums. Sertifikācijas noteikumu pārkāpums nenes tiešus materiālos zaudējumus, taču, pieņemot lēmumu par iespējamām sankcijām pret Conexus, tiks novērtēts arī tas, pie kādām sekām var novest situācija, norādīja SPRK loceklis Rolands Irklis.

Naudas akcijām nav, taču vēl jāmaksā dividendes

Jautājumā par "Gazprom" piederošajām akcijām problēmu sagādā tikai cena, atzina ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

"Sarunas notiek, tomēr pagaidām vēl nav nonākts līdz brīdim, kad mēs varētu likt punktu sarunai. Izskatās ne tik vienkārši, tas normāli, tāpēc, ka sarunu process vēl iet uz priekšu, katrā ziņā, gribam saprast, kāda būs fināla cena, kā paši domā šo situāciju risināt," skaidroja politiķis.

Viņš atklāja, ka viens no Conexus akciju pircējiem varētu būt valsts, kam šobrīd pieder 34,36% akciju, to turētājs ir "Augstsprieguma tīkli".

"Tur ir vairāki potenciālie risinājumi. Viens no risinājumiem ir piedāvāt valstij iegādāties, taču par tādām lietām vēl neesam lēmuši," konstatēja Nemiro.

Pie tam, lai arī kopš 2018. gada sākuma Conex statūtos iekļauts punkts, kas aizliedz "Gazprom" izmantot savas balsstiesības, nekas nekavē holdingu saņemt dividendes. Pērn to apmērs bija aptuveni 4,7 milj. eiro.

На территории газохранилища - Sputnik Latvija
Gazprom gandrīz par trešdaļu samazinājis gāzes piegādes Latvijai

Iepriekš avīze "Kommersant" rakstīja, ka "Gazprom" ir gatava pārdot savu Conexus Baltic Grid akciju paketi, taču gaida labu piedāvājumu. Latvijas likums par gāzes tirgus liberalizāciju paredz valsts pirmtiesības gāzes transporta un gāzes sadales uzņēmumu akciju un aktīvu izpirkšanai, taču valsts piedāvātā cena "Gazprom" neapmierina.

Pie tam izdevums vēsta, ka Krievijas holdings saņēmis arī citus piedāvājumus. Uz akciju paketi pretendēja uzņēmējs Indreks Rahumā, kurš bija gatavs samaksāt 130 miljonus eiro, un starptautiskais treideris Vitol, kurš piedāvāja 75 miljonus. Tāpat informācijas avots pastāstījis "Kommersant", ka cits pircējs par daļām "Latvijas Gāze" un "Conexus" piedāvājis tirgus cenu ar 20% prēmiju — aptuveni 200 miljonus eiro, taču arī uz šo piedāvājumu holdings nav atbildējis.

Ziņu lente
0