Lauksaimnieki Lietuvā pārdomā modificētu kultūru audzēšanas iespējas

© Sputnik / Egor Eremov / Pāriet pie mediju bankasУборка урожая зерновых. Архивное фото
Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki cer, ka ģenētiski modificētie augi būs noturīgāki pret klimata pārmaiņām.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Lauksaimnieki Lietuvā izvērtē modificētu kultūru audzēšanas iespējas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

GreenMatch pētījuma rezultāti liecina, ka Lietuva ir viena no ES valstīm, kas cietusi lielākos zaudējumus klimata pārmaiņu rezultātā. Par kaitējumu ziņo arī lauksaimnieki Latvijā un Somijā.

Пустыня - Sputnik Latvija
Klimata pārmaiņas ietekmē Latviju stiprāk nekā citas Eiropas valstis

"Laukiem trūkst valgmes, taču mēs ceram, ka pēc Lieldienām būs lietus. Tomēr dabiskās pārmaiņas ir acīmredzamas. Šonedēļ mēs pabeigsim sēju, taču redzam, ka sniegūdeņa nebija un upes ir tukšas. Neapšaubāmi, notiek klimata pārmaiņas," pastāstīja Lietuvas lauksaimniecības uzņēmuma Laukšai vadītājs Zenons Akramavičs.

Speciālisti atzīmēja, ka lietus un sausums tiek fiksēti pastāvīgi, taču kaitējumu rada pēkšņas pārmaiņas.

"Man šķiet, būtu lietderīgi sākt modificētu augu audzēšanu, kā to dara Amerikā. Tie ir noturīgi pret tādām klimata pārmaiņām un sausumu, tāpēc man šķiet, ka tie labi augtu mūsu klimatā ar mazākām problēmām. Ja pasaulē būs pārtikas produktu trūkums, man šķiet, ES un Lietuva sāks audzēt tādas kultūras. Citas izejas nav, mēs necīnīsimies pret dabu," – atzīmēja Akramavičs.

Atzīmēts, ka pēdējo 50 gadu laikā vidējā gaisa temperatūra gadā Lietuvā pieaugusi par diviem grādiem.

Pērnā gada jūlijā Lietuvas valdība izsludināja ārkārtas situācijas režīmu sausuma dēļ. Lauksaimniecības ministrijas dati liecina, ka vietējie lauksaimnieki zaudējuši trešo daļu ražas, visvairāk cietuši valsts dienvidu reģioni.

2017. gada nogalē Lietuvas zemnieku raža gāja bojā lietavu rezultātā. Valsts lauksaimniecības nozare cieta zaudējumus aptuveni 40 miljonu eiro apmērā.

Ziņu lente
0