Kadru bads: uzņēmēji Latvijā nevar sameklēt darbiniekus

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasКаски рабочих
Каски рабочих - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija darbinieku atlases jomā Latvijā ir kritiskākā visās Baltijas valstīs.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Audita kompānijas PricewaterhouseCoopers (PwC) organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa uzņēmēju Latvijā izjūt grūtības darbinieku atlases jomā, vēsta smart.lv.

Par grūtībām darbinieku meklējumos informēja 92% aptaujāto uzņēmēju.

Lietuvā ar grūtībām strādnieku meklējumos saskārušies 86% uzņēmēju, Igaunijā – 75%.

Рабочий на стройке - Sputnik Latvija
"Partizānu" remonts: "Rīgas namu pārvaldnieks" piesaistīja darbam nelegāļus no Ukrainas

Vairāk nekā puse uzņēmēju (62%) kadru problēmas risināšanai cenšas modernizēt darba apstākļus, 58% cenšas atrast piemērotus cilvēkus pašmāju tirgū, 46% pievērsušies darbinieku pārkvalifikācijai.

Kadru deficīts sagādā grūtības arī tāpēc, ka tā rezultātā strauji pieaug izdevumi (par šo problēmu PwC aptaujā pastāstīja 30% darba devēju), netiek izmantotas zināmas iespējas tirgū (17%), uzņēmējiem ir grūti sasniegt nospraustos mērķus un ieviest inovācijas (14%).

Pie tam 64% respondentu atzina, ka nemeklē strādniekus ārzemēs, 36% neizskata automatizācijas un robotizācijas iespējas, 21% neizmanto autsorsingu.

PwC pārstāve Evija Baula atzīmēja, ka Lietuvā ārējo avotu iespējas izmanto 43% uzņēmēju, bet Latvijā – tikai 18%.

Viņa paskaidroja, ka visā pasaulē darbaspēka trūkumu uzņēmēji pārsvarā cenšas atrisināt ar apmācību un pārkvalifikācijas palīdzību, bet Latvijā – ar darba vides labiekārtošanu.

Kur ņemt darbiniekus

Iepriekš vēstīts, ka uzņēmēji jau vairākus gadus saskaras ar kadru problēmām un ierosina mazināt valsts kontroli pār darbspēka ievešanu no trešajām valstīm. 2018. gadā vidēji bija reģistrēti gandrīz 23 tūkstoši vakanto vietu – par trešo daļu vairāk nekā gadu iepriekš.

Taču Latvijas valdība neplāno atvieglot ārzemnieku darbā iekārtošanu pat no tādām valstīm kā Ukraina, Gruzija un Moldova.

Pie tam lielākā daļa iedzīvotāju iebilst pret viesstrādnieku ievešanu valstī.

Ziņu lente
0