Eiropas žurnālisti pieprasa atbrīvot Kirilu Višinski

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasРуководитель портала РИА Новости Украина Кирилл Вышинский в зале апелляционного суда Херсонской области Украины
Руководитель портала РИА Новости Украина Кирилл Вышинский в зале апелляционного суда Херсонской области Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Žurnālistu federācijā nosauca par absurdu cilvēka uzturēšanu aiz restēm, kurš strādā ar vārdiem.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Eiropas Žurnālistu federācija uzstāj uz portāla "RIA Novosti Ukraina" vadītāja Kirila Višinska atbrīvošanas, paziņoja federācijas viceprezidente Nadežda Ažgihina. Krievijas ĀM uzsvēra, ka Kijeva ar savu rīcību demonstrē Višinska lietas absolūto absurdumu.

"Cilvēks, kurš strādā ar vārdiem, kurš atrodas cietumā, – tas ir absurds," paziņoja Ažgihina RIA Novosti.

Višinskis  - Sputnik Latvija
Žurnālisti Maskavā organizējuši akciju Kirila Višinska atbalstam

Valsts sekretārs, Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins uzsvēra, ka Maskava uzmanīgi seko līdzi Višinska lietas tiesas procesa gaitai.

"Pagaidām nesniegsim nekādus vērtējumus. Uzmanīgi sekojam, kas notiks tālāk. Kas attiecas uz kāda no Krievijā notiesāto ukraiņu apmaiņu, pats Kirils Višinskis tikšanās laikā ar Krievijas Federācijas cilvēktiesību pilnvaroto Tatjanu Moskaļkovu norādīja, ka iestājas pret to, jo uzskata par nepieciešamu cīnīties par taisnīgu tiesas lēmumu," paziņoja Krievijas ĀM vadītāja vietnieks.

Absolūts absurds un varasiestāžu patvaļība

Savukārt Krievijas ĀM Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova norādīja, ka ar savu rīcību Kijeva demonstrē absolūtāko Višinska lietas absurdumu. Diplomāte pievērsa uzmanību situācijai ar meklēšanā izsludināto ukraiņu žurnālistu Vladimiru Skačko.

Skačko, kurš ir zināms ar savām opozicionārām publikācijām attiecībā uz esošo ukraiņu varu, paziņoja, ka viņu tur aizdomās par aicinājumiem pārkāpt valsts teritoriālo integritāti un inkriminē viņam rakstus, kurus viņš uzrakstīja priekš RIA Novosti 2014. gadā.

Višinsks - Sputnik Latvija
Kijeva paziņojusi, ka ir gatava žurnālista Višinska apmaiņai

"Tas viss lieku reizi liecina par to, ka nejēdzīgā valsts nodevības noziegumā apsūdzētā Kirila Višinska lieta ir baltiem diegiem šūta, ka oficiālajai Kijevai neatliek citu variantu, kā vien pastāvīgi pagarināt pseidoizmeklēšanu, vajāt ar viņu strādājušos kolēģus un izrādīt tiešu spiedienu uz viņa advokātu," paziņoja Zaharova.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve uzsvēra, ka Ukrainā turpinās varasiestāžu patvaļība saistībā ar Višinska lietu. "Praktiski nešaubos, ka lieta pret Domanski ir saistīta ar viņa profesionālo darbību," norādīja Zaharova.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra piešķīrusi aizdomās turamā statusu Višinska advokātam Andrejam Domanskim. Juristu tur aizdomās nelikumīgā neapdzīvotas mājas privatizācijā vēsturiskās arhitektūras rezervāta "Senā Kijeva" teritorijā. Pats advokāts paziņoja, ka saista lietu pret viņu ar mēģinājumiem "izspiest" viņu no rezonansi radošām lietām, tostarp no procesa pret Višinski.

Kirila Kišinska lieta

Kirilu Višinski aizturēja Kijevā pērnā gada maijā, portālā "RIA Novosti Ukraina" redakcijā tika veikta kratīšana. Žurnālistu apsūdzēja pašpasludināto Donbasa republiku atbalstīšanā un valsts nodevībā, viņam draud 15 gadu cietumsods. Višinskis atrodas ieslodzījumā vairāk nekā 10 mēnešus, marta beigās tiesa pagarināja žurnālista arestu līdz 2019. gada 24. maijam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca situāciju par bezprecedentu un uzsvēra, ka Višinskis tika arestēts par profesionālo darbību. EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezirs pauda nopietnas raizes sakarā ar Kijevas rīcību un aicināja atbrīvot žurnālistu. EDSO ģenerālsekretārs Tomass Gremingers uzsvēra, ka visām organizācijas dalībvalstīm jāievēro starptautiskie standarti un nedrīkst iejaukties mediju darbā. Maskava nosūtīja Kijevai protesta notas ar prasību izbeigt vardarbību pret preses pārstāvjiem.

Ziņu lente
0