Asanžs ir arestēts: Ekvadora izdevusi britu policijai WikiLeaks dibinātāju

© Sputnik / Алекс МакнотонОснователь WikiLeaks Джулиан Ассанж
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs, kurš 7 gadus atradās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ir arestēts.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Britu policija ceturtdien, 11. aprīlī, arestēja Džulianu Asanžu. WikiLeaks dibinātājs tika nogādāts policijas nodaļā Londonas centrā, vēsta RIA Novosti.

Saskaņā ar policijas informāciju, 47 gadus veco Asanžu aizturēja Londonas galvaspilsētas policijas darbinieki Ekvadoras vēstniecībā pēc ordera, kuru izsniegusi Vestminsteras maģistrāta tiesa 2012. gada 29. jūnijā par neierašanos tiesā.

Журналист, основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж (Австралия) выступает по видеосвязи - Sputnik Latvija
Džuliana Asanža noslēpumainais vēstījums satraucis sociālos tīklus

Policijas darbinieki spēja aizturēt Asanžu pēc tam, kad Ekvadoras valdība atteicās pagarināt patvēruma piešķiršanu WikiLeaks dibinātājam.

Par to, ka Asanžam, kurš slēpās no policijas Ekvadoras vēstniecības sienās 7 gadus, tika atteikts diplomātiskā patvēruma piešķiršanā, paziņoja pats Ekvadoras prezidents Lenins Moreno.

Taču iepriekš, 5. aprīlī, portāls WikiLeaks ar atsauci uz augstu amatpersonu Ekvadorā paziņoja, ka tuvāko "stundu vai dienu" laikā Asanžu izraidīs no vēstniecības. Kā iegansts var tikt izmantots korupcijas skandāls ar ofšora papīriem, kuri skar Ekvadoras prezidentu Moreno.

7 gadi vēstniecībā

Kopš 2012. gada Asanžs atradās patvērumā Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Viņš vērsās pie Ekvadoras varasiestādēm ar lūgumu piešķirt politisko patvērumu, bīstoties par to, ka Zviedrija varētu izdot viņu ASV sakarā ar viņa darbību WikiLeaks. Zviedrijas prokuratūra apsūdzēja Asanžu par izvarošanu, taču 2017. gada maijā skandināvu valsts prokuratūra izbeidza Asanža lietas izmeklēšanu un atcēla orderi.

Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж - Sputnik Latvija
Asānžs pastāstīja, kādēļ Tramps varētu tikt atstādināts no varas

Jāatgādina, ka 2018. gadā Ekvadoras prezidents Moreno paziņoja, ka Asanžam beigu beigās nāksies atstāt Ekvadoras vēstniecību Londonā. Viņš norādīja uz to, ka Asanža ilgstošā atrašanās nošķirtībā, vēstniecības četrās sienās, vairāk sāk līdzināties cilvēktiesību pārkāpumam.

Turklāt, Moreno atzīmēja, ka nekad nav atbalstījis Asanža īstenoto darbības veidu un vienmēr bijis pret iejaukšanos privātā sarakstē ar informācijas iegūšanas mērķi, lai arī cik vērtīga tā būtu, lai pastāstītu pasaulei par valdību un cilvēku nevēlamajām darbībām.

Ziņu lente
0