Valsts ieņēmumu dienests apkaros nelegālo tirdzniecību Internetā

© Pixabay / MediamodifierИнтернет - мошенники
Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ēnu ekonomikas apjoms, kas saistīts ar nereģistrēto saimniecisko darbību, samazinās, taču Internetā nelegālā tirdzniecība tikai palielinās, norāda VID.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests nosauca trīs galvenās prioritātes ēnu ekonomikas apkarošanā: tā ir PVN krāpniecisko shēmu, aplokšņu algu un nereģistrētās saimnieciskās darbības atklāšana, raksta Skaties.lv.

Pēc VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes sacītā, piekto daļu ēnu ekonomikas (18%) veido aplokšņu algas. To apjoms samazinās, taču ne tik ātri kā gribētos.

Eds Šīrans - Sputnik Latvija
WhatsApp loterija: Eda Šīrana koncerta biļešu vietā liels rēķins par telefonu

"Samazinās tā daļa, kas ir saistīta ar nereģistrētu uzņēmējdarbību, bet pieaug tā, kas ir internetā. Mēs redzam, ka mums ir jābūt apsteidzošiem tieši internetā. Nav vairs tā, ka pārdod vienas zeķītes, tas jau ir rūpnieciskos apjomos," norādīja Jaunzeme.

Saskaņā ar biznesa centra SSE Riga pētījuma datiem, 2017. gadā Latvijā ēnu ekonomika sastādīja 22% no IKP, kas ir par 1,3% vairāk, nekā 2016. gadā. Galvenie ēnu ekonomikas komponenti ir aplokšņu algas, neuzrādīties ienākumi un nereģistrētie darbinieki. 2018. gada dati vēl nav pieejami.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, ēnu ekonomikas apkarošanas nolūkos Latvijas varasiestādes aizliedza skaidras naudas norēķinus nekustamā īpašuma darījumos. Sākumā Finanšu ministrija piedāvāja ierobežot arī skaidras naudas norēķinus transportlīdzekļu iegādes darījumos un samazināt skaidras  naudas norēķinu limitu no 7200 līdz 3000 eiro, taču Saeima pagaidām neatbalsta šādu soli.

Ziņu lente
0