Ūdens izpēte Latvijā: kafiju var dzert no upes, un pie reizes – paārstēt diabētu

© Sputnik / Sergey MelkonovMēmele Bauskas apkaimē
Mēmele Bauskas apkaimē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Virszemes ūdens izpēte parādīja, ka, piemēram, vienā no Latvijas upēm – Puplā – kofeīna daudzums sastāda 11,4 miligramus uz vienu kubikmetru, kas apmēram atbilst vienai kafijas krūzei.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) un Latvijas Hidroekoloģijas institūts izpētīja ūdens sastāvu valsts upēs un jūrā. Pētījums parādīja vesela spektra farmaceitisko piemaisījumu, kā arī kofeīna klātbūtni, vēsta BNN.

"Tas ir jauna veida piesārņojums, kura negatīvā ietekme uz cilvēku un dzīvnieku veselību ir vispārzināma, tomēr detalizēti pētījumi, uz kuru pamata varētu izstrādāt konkrētu rīcībpolitiku vides aizsardzības jomā, lai piesārņojumu novērstu, pagaidām nav veikti," paskaidroja LVĢMC.

Pētījuma ietvaros eksperti pavasarī un rudenī paņēma paraugus 12 vietās - Driksas upē, Rīgas jūras līcī, Puplas upē, Lielupē, Mēmelē, Mūsā, Vēģerupē un Jaunbērzē. Zinātnieki izanalizēja virszemes ūdens un notekūdeņu sastāvu, kā arī dūņas no pilsētu attīrīšanas iekārtām un ražošanas uzņēmumiem. Vielu ķīmiskā analīze tika veikta Somijas Vides institūta laboratorijā.

Питьевой фонтан - Sputnik Latvija
Ūdens Latvijā ir nāvīgi bīstams un nav cilvēkiem piemērots

Noskaidrojās, ka virszemes ūdeņos ir 52 vielu pēdas no 66 analizētajām vielām. Visbiežāk Latvijas virszemes ūdeņos ir sastopamas pretsāpju un pretiekaisuma medikamentu, centrālās nervu sistēmas ārstēšanas un endokrīno saslimšanu medikamentu pēdas.

Vislielākā ir metformīna (2254 ng/l, pavasaris), atorvastatīna (1116 ng/l, rudens) un diklofenaka (1094 ng/l, pavasaris) koncentrācija.

Attīrīšanas iekārtu un ražošanas uzņēmumu notekūdeņu paraugu analīze konstatēja 23 vielu klātbūtni no 75 vielām, kuras tika analizētas. Notekūdeņu paraugos visbiežāk sastopamas endokrīno saslimšanu ārstēšanas medikamentu pēdas, antibakteriālie, pretsēnīšu un pretcērmju preparāti, kā arī CNS ārstēšanas medikamenti. Vislielākā koncentrācijā notekūdeņos ir paracetamols (16396,5 ng/l (rudens), kofeīns (8770,5 ng/l, rudens), hidrohlortirazīds (6904,1 ng/l, pavasaris), estrons (E1) 5483,3 ng/l, rudens).

Ziņu lente
0