Čakša par jauno reformu: tie paši medicīnas pakalpojumi grozi ar jaunu nosaukumu

Stetoskops
Stetoskops - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija būtībā neatcels medicīnas pakalpojumu iedalīšanu divos grozos, vienkārši mainīsies to klāsts un saņēmēju kategorijas, uzskata deputāte Anda Čakša.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Bijusī Latvijas veselības ministre, pašreizējā Saeimas deputāte Anda Čakša uzskata, ka Veselības ministrija un tās jaunā vadība maldina iedzīvotājus, sakot, ka tagad Latvijā būs viens medicīnas pakalpojumu grozs visiem, vēsta LSM.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Latvija atteiksies no diviem apdrošināšanas groziem jau pirms Līgo svētkiem

Pēc Čakšas sacītā, pat ja liek maksāt sociālās iemaksas 1% apmērā tiem, kas strādā mikrouzņēmumu, pašnodarbināto, patenta īpašnieku vai autortiesību atlīdzību saņēmēju nodokļu režīmā, un līdz ar to iekļaujot tos apdrošināto personu kategorijā, kuri saņem medicīnas palīdzību pilnā apjomā, būs cilvēki, kuri nemaksā nekādas iemaksas. Piemēram, nestrādājošie. Un viņi, atšķirībā no divu medicīnas pakalpojumu  grozu modeļa, pēc jaunās shēmas var rēķināties tikai uz bezmaksas ātrās palīdzības pakalpojumiem, paskaidroja Čakša. Tas pat ir mazāk, nekā iepriekš tika iekļauts samazinātajā medicīnas pakalpojumu grozā tiem, kuri nemaksā nodokļus, uzsver deputāte.

"Jo tur toreiz bija ģimenes ārsts, gan onkoloģija, gan psihiatrija. Visas tādas ļoti jūtīgas lietas. Bet šobrīd, ja normu izmaina tā, kā tagad piedāvā jaunā ministre, tad minimālajā grozā būs tikai neatliekamā palīdzība. Būs problēmas," uzskata bijusī ministre.

Pēc viņas domām, šodien Veselības ministrija ir vēl grūtākā situācijā, nekā tā, kurā bija Čakša, veicot veselības nozares reformu.

"Principā, viņiem situācija ir sarežģītāka, nekā manis piedāvātajā reformā. Tāpēc tas arī bija jānosauc it kā par vienu grozu. Jā, tad tā ir tiešāka igauņu modeļa kopija. Jo tādā situācijā, kad tiek sniegta tikai neatliekamā medicīniskā palīdzība, nerunā par diviem groziem," pateica Čakša.

Министр здравоохранения Латвии Анда Чакша и новые машины неотложной помощи - Sputnik Latvija
Čakša paziņoja, ka vienmēr uzstājusies par vienu medicīnisko pakalpojumu grozu Latvijā

Atgādināsim, ka šobrīd Veselības ministrija kopā ar Labklājības ministriju un Finanšu ministriju izstrādā grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, lai atteiktos no divu pakalpojumu grozu idejas. Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško paziņoja, ka izmaiņas likumā var tikt iesniegtas valdības izskatīšanai jau maija sākumā, savukārt ieviest tos plānots pirms Līgo.

Veselības ministres Ilzes Viņķeles piedāvājumi sakarā ar izmaiņām apdrošināšanas sistēmā paredz vienota medicīnisko pakalpojumu groza ieviešanu. Šim nolūkam plānots par vienu procentpunktu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas alternatīvajiem nodokļu režīmiem – mikrouzņēmumiem, honorāru saņēmējiem, pašnodarbinātajiem un patentu maksātājiem.

Veselības ministrijas aprēķini liecina, ka iemaksu palielināšana par vienu procentpunktu ienesīs veselības aprūpes budžetā aptuveni 6 miljonus eiro.

Tiem, kuri nemaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas, plānots ieviest obligāto apdrošināšanas maksājumu 43 eiro apmērā gadā.

No 1. janvāra Latvijā bija jāstājas spēkā tā saucamajai divu grozu sistēmai, kas saista piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgajām iestādēm neizdevās sakārtot datu bāzes darbu, tāpēc tika pieņemts lēmums atlikt reformu par pusgadu. Ilze Viņķele jau iepriekš norādīja, ka iebilst pret divu grozu sistēmu un viņa centīsies panākt tās atcelšanu.

Ziņu lente
0