Polija pieprasa no Vācijas gigantisku summu par kaitējumu Otrā pasaules kara rezultātā

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasУлица Краковское Предместье в центре Варшавы
Улица Краковское Предместье в центре Варшавы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā no jauna tiek apspriests jautājums par reparācijām, ko jāmaksā Vācijai par valsts sagraušanu Otrā pasaules kara laikā.

RĪGA, 7. aprīlis — Sputnik. Polijā paziņota summa, ko Vācijai esot jāsamaksā par Otrajā pasaules karā nodarītajiem zaudējumiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Polijas Seima deputāts, parlamenta grupas loceklis, kas nodarbojas ar kompensāciju summas aprēķinu, Janušs Ševčaks paziņojis, ka runa ir par summu vismaz 900 miljardu dolāru apmērā.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekojot Baltijas valstu piemēram: Polija vēlas pieprasīt reparācijas no Krievijas

"Kamēr Vācija nesamaksās parādu Polijai par Otro pasaules karu, bet runa ir summu vismaz 900 miljardu dolāru apmērā, tai ir jābūt ārkārtīgi ieturētai uzbrukumos Polijas valdībai," – viņš apgalvoja.

Ševčaks uzskata par "kauna lietu", ka Polijas valdība vēl joprojām ignorē jautājumu par kara nodarīto zaudējumu kompensāciju. "Vāciešiem ir jāsagatavo pienācīgi naudas līdzekļi reparāciju apmaksai," – viņš piebilda.

Iepriekš vēstīts, ka runas par vācu naudu Polijā periodiski apklust un no jauna ieskanas atbilstoši abu valstu attiecību stāvoklim.

Piemēram, pērnā gada oktobrī Polijas prezidents Andžejs Duda paziņoja, ka jautājums par reparācijām, kas Vācijai esot jāsamaksā par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem, vēl joprojām ir atklāts.

"Mēs neesam pielikuši punktu reparāciju jautājumā," – viņš pastāstīja vācu izdevumam Bild am Sonntag. — Ar to nodarbojas ekspertu grupa Polijas parlamentā. Deputāti apspriedīs jautājumu un drīz pieņems lēmumu."

Berlīne - Sputnik Latvija
Vācija neizmaksās Polijai papildu reparācijas

Toreiz Duda nenosauca konkrētus skaitļus, taču vācu izdevums minēja Polijā valdošās partijas "Likums un taisnība" līderu agrākos izteikumus – hitleriskās okupācijas nodarītos zaudējumus valstij un tās galvaspilsētai viņi vērtēja aptuveni 690 miljardu eiro apmērā.

1953. gadā Varšava atteicās no reparācijām un kontribucijas, lai, kā teikts tālaika dokumentos, "dāvātu papildu ieguldījumu demokrātijas un miera gara nostiprināšanai Vācijā".

Vācijas valdība uzskata, ka nav nekāda pamata apšaubīt Polijas atteikšanos no reparācijām.

Ziņu lente
0