Politika

Lietuvas premjers atbalstījis Polijas vēlmi izveidot ASV armijas bāzi

© AFP 2023 / GERARD CERLESСаммит НАТО в Праге. 21 ноября 2002
Саммит НАТО в Праге. 21 ноября 2002 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdības vadītājs apgalvoja, ka republika palīdzēs Polijai iespēju robežās.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Lietuva ir gatava atbalstīs Polijas vēlmi izvietot savā teritorijā pastāvīgu ASV amijas bāzi, paziņoja Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, vēsta Sputnik Lietuva.

"Esam atbalstījuši un arī turpmāk atbalstīsim Polijas vēlmi izvietot pie sevis pastāvīgu ASV militāro kontingentu, iespēju robežās palīdzēsim. Esmu pieņēmis (Polijas – red.) premjerministra Mateuša Moravecka ielūgumu apmeklēt samitu par godu ES paplašināšanās 15. gadadienai, kas notiks 1. maijā Varšavā," Skverneļa teikto citēja valdības preses dienests.

Piektdien Lietuvas premjers tikās ar Polijas valdības vadītāju M.Moravecki. Tā ir jau trešā Lietuvas un Polijas premjerministru tikšanās pēdējo gadu laikā.

Skvernelis uzsvēra, ka sadarbība ar Varšavu ir viņa galvenā prioritāte premjera postenī. Viņš apgalvoja, ka priecājas par stratēģiskās partnerības atjaunošanu ar kaimiņvalsti, un izcēla augošos sakarus ekonomikas un drošības jomā.

Politiķis pateicās kolēģim par atbalstu Baltijas valstu energosistēmu un ES elektrotīklu sinhronizācijas projektu caur Poliju. Plānots, ka Baltijas valstis atslēgsies no BRELL loka līdz 2025. gadam.

ASV armijas bāzes dislokācija Polijā

Iepriekš Polija piedāvāja ASV izvietot savā teritorijā armijas bāzi. Polijas prezidents Andžejs Duda pat paziņoja, ka Varšava ir gatava uzņemties finansiālās sastības un apmaksāt šo ieceri.

Marta beigās Lietuvas partijas "Tēvijas Savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" aicināja valdību izskatīt finansiāla atbalsta iespēju Polijas iniciatīvai un paziņoja, ka ASV militārā bāze Polijā būtiski pastiprināšot Krievijas savaldīšanu.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Labs biznesa projekts: 15 gadu laikā NATO izsūknējusi no Latvijas 5 miljardus eiro

Vairāki eksperti uzskata, ka ASV bāzes parādīšanās pie Krievijas robežas radīs papildu spriedzi reģionā. Krievijas Eiroatlantisko un aizsardzības pētījumu centra Reģionālās drošības sektora priekšnieks Sergejs Jermakovs atgādināja, ka tamlīdzīgi projekti nevis stiprina drošību, bet gan veicina lieku histēriju.

Pēdējos gados Maskava jau vairākkārt pievērsusi uzmanību NATO aktivitātei pie Krievijas rietumu robežām, it īpaši Baltijas valstīs un Polijā.

Krievija jau ir uzsvērusi, ka nelolo nekādus uzbrukuma plānus, savukārt alianse iizmanto vairāku rietumvalstu histēriju par "Krievijas draudiem", lai paplašinātu bruņotos spēkus pie Krievijas robežas.

Ziņu lente
0