Spītnieka savaldīšana: EKRE pārdomāja slēgt krievu skolas Igaunijā

© Фото Eesti Konservatiivne RahvaerakondЗначок с символикой Консервативной партии Эстонии (EKRE)
Значок с символикой Консервативной партии Эстонии (EKRE) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai iekļūtu valdošajā koalīcijā, igauņu konservatori atteicās no abortu aizliegšanas, kopdzīves likuma atcelšanas un krievu skolu iznīcināšanas.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Līdz ar katru jaunu koalīcijas pārrunu dienu Igaunijā no radikālā nacionālistiskās partijas EKRE priekšvēlēšanu programma izkrīt kāds punkts, raksta Sputnik Igaunija.

Igaunijas konservatīvās tautas partijas vadītāja vietnieks Hens Pilluāss paziņoja, ka izglītību krievu valodā tuvākajā laikā neviens negrasās likvidēt. Pēc viņa sacītā, visi saprot, ka šim nolūkam nav nedz mācību grāmatu, nedz skolotāju, nedz daudz kā cita.

Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Putins piekrita tikties ar Igaunijas prezidenti: Kaljulaidai sniedz padomus, kas jālūdz

Pilluāss, kuram rusofobisku izteicienu dēļ aizliegts iebraukt Krievijā, pateica, ka bailes saistībā ar to, ka krievu skolas tiks nekavējoties slēgtas un visiem bērniem liks mācīties igauņu valodā, ir nepamatotas.

"Mēs vienmēr esam teikuši, ka izdarīt to uzreiz ir nereāli un neiespējami," uzsvēra Pilluāss, autors tādiem darbiem kā "Noziedzīgā jaunā rusifikācija", "Jaunā rusifikācija integrācijas programmas ēnā" un "9. maijs kā boļševiku elles apoteoze".

Vēlme iekļūt valdošās koalīcijas sastāvā jau likusi EKRE atlikt tālākajā kastē daudzu priekšvēlēšanu solījumu izpildi: tostarp, viņu iespējamie sabiedrotie neatbalstīja abortu aizliegšanas ideju, atteicās mainīt nodokļu likumdošanu un atcelt kopdzīves likumu, kurš faktiski legalizējis valstī viendzimuma partnerattiecības.

Встреча депутатов Верховного совета после принятия декларации о восстановлении независимости Латвийской республики 4 мая 1990 года - Sputnik Latvija
Lavrovs: Latvija un Igaunija ņēma vērā krievu balsis tad, kad tas viņiem bija izdevīgi

Taču pirms viņiem izdosies iekļūt valdībā, EKRE principiem tiks nodarīts vēl viens trieciens – pēc Tallinas mēra Tāvi Āsa atkāpšanās viņa vietu var ieņemt Pilsētas sapulces loceklis, Centriskās partijas pārstāvis, krievvalodīgais Mihails Kilvarts. Nesen viens no EKRE locekļiem nosauca viņu par "nepiemērotu aziātu" un pauda sašutumu, ka galvaspilsēta nonākusi "migrantu rokās". (Kilvarta tēvs ir igaunis un māte – korejiete).

Vakar Centriskās partijas vadītājs, valsts premjerministrs Jiri Ratass oficiāli paziņoja par savu aiziešanu no amata jaunā parlamenta pirmajā sēdē un informēja par to prezidenti Kersti Kaljulaidi.

Prezidenta jau paziņojusi, ka piedāvās izveidot valdību vēlēšanu uzvarētājam, Reformu partijas līderei Kajai Kallasai, taču viņa var rēķināties tikai ar 44 vēlētāju balsīm, savukārt centristu koalīcijai, EKRE un partijai Isamaa ir 57 balsis, tāpēc Ratasam ir visas iespējas atkal ieņemt premjera krēslu.

Ziņu lente
0