"Visu tautību latvieši": liberāļu komunisma terminoloģija izraisīja sociālo tīklu sašutumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji kvēli apspriež vārdkopu "visu tautību latvieši", kuru izmantoja politiskās kustības "Attīstībai/Par!" pārstāvji, paziņojot par kandidāta Egīla Levita atbalstu prezidenta amatā.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Karstus strīdus izraisījusi ziņa, ka partiju apvienība "Attīstībai/Par!" vakardienas pārstāvju sanāksmē nolēma atbalstīt Egīla Levita kandidatūru.

Taču ja krievvalodīgās publikas vidū ziņa izraisīja izbrīnu un apspriešanu par to, ka Egīla Levita konservatīvie uzskati nekādā veidā neiet kopā ar "Attīstībai/Par!" atbalstītajiem liberālajiem un progresīvajiem uzskatiem, latviski runājošā publika pievērsa uzmanību pavisam citai lietai.

Asu apspriešanu izraisīja "komunistiskā" vārdkopa "visu tautību latvieši", kuru izmantoja politiskās kustības "Attīstībai/Par!" pārstāvji, paziņojot Twitter par Egīla Levita atbalstīšanu Latvijas prezidenta amatā.

​"Mēs sagaidām modernu un konstruktīvu dialogu ar Valsts prezidentu par to, kā nodrošināt visu tautību latviešu iekļaušanu Latvijas politiskajā nācijā, visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, vēsturisko taisnīgumu un Eiropas un ANO cilvēktiesību principu īstenošanu," uzrakstīja kustības "Par!" pārstāvji Twitter, pievienojot tvītu par Egīla Levita atbalstu Latvijas prezidenta amatā.

Interesanti, ka frāze "visu tautību latvieši" izraisīja sašutuma vilni ne tikai ārkārtīgi nacionālu patriotu vidū, bet arī dažiem nelatviešiem, kuri paziņoja par mēģinājumu "atņemt viņiem tautību".

​"Visu tautību latvieši" – aparisti (no abreviatūras APAR – red.), jums ar galvu viss kārtībā?" uzreiz "iespieda sienā" liberāļus ar jautājumu pazīstama latviešu žurnāliste un publiciste Elita Veidemane.

​"Paldies par pienesumu komunisma cēlāju retorikai! Salīdzinājumā pat "Daudzu tautību bērni, tomēr sapnis par mieru mums viens" vairāk jēgas," sarkastiski norāda Sandija Iesalniece.

​"Tas vajadzīgs, lai līdz galam legalizētu okupāciju? Iebrucējiem iedod pilsonību, un tad vēl nodēvē par latviešiem... sanāk ka paši sevi šāva un izsūtīja..." rosina jau "tradicionālu" tematu Kaspars.

​"Ar ko Jūs atšķiraties no samikslētās "padomju tautas" ideologiem? Esiet drosmīgi un lietojiet latvijiešu jēdzienu-tik un tā savu saskaņisko āža kāju vairs nenoslēpsiet!" sauc pie atbildības lietotājs ar lietotājvārdu Mikipele.

​​"​Visu tautību latvieši​"​...Kā šādu murgu var izdomāt?" vaicā lietotājs ChiuljuPussala un piebilst, ka te bez Kremļa neiztika.

​"​Kremļa āža kāja sāk spraukties ārā," rezumē lietotājs ChiuljuPussala.

​"​OMG. Visu tautību latvieši... neviens no pēdējo gadu 1. aprīļa jokiem nebija tik smieklīgs," norāda lietotājs angry by default.

Cits komentētājs norādīja, ka frāze "visu tautību latvieši" līdzinās mēģinājumam atņemt viņam tautību.

​"Man, kā poļu tautības godprātīgam Latvijas pilsonim un patriotam, manis nodēvēšana par latvieti ir nedaudz aizvainojoša. Ir latvieši, ir poļi, ir krievi un mēs visi mīlam šo valsti, bet mēs neesam “visu tautību latvieši”. Neatņemiet man manu tautību un neapkaunojiet latvietību," pauž sašutumu lietotājs ar lietotājvārdu Čērčils.

​"Neviens jums jūsu tautību neatņem. Tieši tāpēc arī šī uzruna - visu TAUTĪBU latvieši. Ar to saprotot gan poļu, gan krievu un citu tautību Latvijas pilsoņus. Interesanti, ko jūs rakstāt, kad bookingā rezervējiet viesnīcu un aizpildāt aili - nationality? Latvia vai Polish," pieslēdzās terminu skaidrojumam pazīstams Latvijas publicists Bens Latkovskis.

Atgādināsim, ka apvienība "Attīstībai/Par!" kļuva par trešo koalīcijas partiju, kura paziņoja par Egīla Levita, "latviskas Latvijas" koncepcijas līdzautora kandidatūras atbalstu prezidenta vēlēšanās.

Iepriekš Levitam atbalstu pauda Nacionālā apvienība un Jaunā konservatīvā partija. Tas nozīmē, ka par Levitu ir gatavs nobalsot jau 41 deputāts.

Ziņu lente
0