Latgalē vientuļā māte saņēmusi 1600 eiro rēķinu salauzta boilera dēļ

CC BY 2.0 / Mr ATM / Счетчик электрической энергии
Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā tā iznācis, ka vientuļās mātes boilers sildījis ūdeni visiem kaimiņiem, un kā lai izvairās no šādas situācijas.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Divu bērnu māte Lolita, kura dzīvo pašvaldības dzīvoklī Ilūkstē, bijusi šokēta, kad saņēmusi elektroenerģijas patēriņa pārrēķinu – viņa izrādījusies parādā 1600 eiro. Iznāca tā, ka viņa ar diviem maziem bērniem vienistabas dzīvoklī tērējusi apmēram 600 kilovatus mēnesī, savukārt citi kaimiņi – 60-80 kilovatus.

"Es nezinu, ko man darīt! Man nav tādas naudas!" - pastāstīja Lolita raidījumā "Bez Tabu".

Viņa uzaicināja savu paziņu no Lietuvas, kurš izpētīja situāciju un konstatēja, ka pie vainas nav elektrības skaitītājs, bet boilers.

Pieredzējis celtnieks Andrjus, kuru pieaicināja žurnālisti, apstiprināja šo versiju. Izrādījās, ka salauztā vārsta dēļ boilers sildīja ūdeni ne vien dzīvokļa iemītniekiem, bet arī visā stāvvadā. Tā kā siltais ūdens gāja arī pie kaimiņiem, tika nolaists līdz ar ūdens nolaišanu podā, visticamāk, gāja arī veļas mazgājamās mašīnās.

Кот на батарее - Sputnik Latvija
Nemiro: pēc OIK atcelšanas siltumenerģijas tarifi varētu pieaugt par 40%

Lolita pastāstīja, ka pēc pārrēķina noskaidroja no kaimiņienes, ka viņas dzīvoklī tecējis siltais ūdens, kaut gan viņai nav boilera – un visā mājā ir tikai aukstais ūdens.

Andrjus uzskata, ka boilers tika salauzts uzstādīšanas laikā.

"Viņa [Lolita] pati tur neko nevarēja sabojāt," - norāda meistars.

SB "Siltumtehnika" Apkures nodaļas vadītājs Jānis Grašs arī piekrīt, ka šāds bojājums varēja rasties, ja boilers tika nepareizi uzstādīts. Viņš norāda, ka ūdens skaitītājam jābūt atpakaļgaitas vārstam, kurš nodrošina to, ka ūdens iet tikai vienā virzienā. Un Lolitas gadījumā viņš novērstu uzsildītā ūdens tecēšanu atpakaļ kopīgajā stāvvadā.

Lolita dzīvo pašvaldības piešķirtā dzīvoklī. Tieši pašvaldības pārvaldnieka kompānijas pārstāvji pirms diviem gadiem uzstādīja vārstu pie paša boilera, taču ne pie ūdens skaitītāja. Tika konstatēts, ka boilera vārsts ir salauzts (nav zināms, cik sen), savukārt pie skaitītāja nav vārsta, kurš novērstu ūdens iztecēšanu.

"Katrreiz kā kāds kaimiņš lieto ūdeni, visu laiku notiek kustība abos virzienos. Tas nozīmē, ka boileris visu laiku dziest. Līdz ko visu laiku dziest, boilerī iebūvētais termostats dod signālu un boileris visu laiku silda, līdz ar to tiek patērēta elektrība," - paskaidroja Grašs.

Vai pašvaldība uzņemsies atbildību

Jurijs Altāns, pārvaldnieka kompānijas "Ornaments" jurists, kura apsaimnieko mājas Ilūkstē, nenoliedz, ka otrs vārsts pie skaitītāja uzstādīts netika. Uz jautājumu kāpēc viņš atbildēja, jo "tas nav obligāti".

"Nu, nezinu, tā nav obligāta prasība, mēs nekur neliekam, arī īrniekam jāskatās," paziņoja viņš.

Apsaimniekotāja kompānija atsakās nomainīt salauzto vārstu un paziņo, ka Lolita var vērsties tiesā, ja viņai ir pretenzijas.

Sieviete uzsver, ka nav kompetenta šāda veida tehniskos jautājumos un pat nevarēja iedomāties, ka boilers strādā nepareizi un trūkst kaut kādas svarīgas daļas.

"Pašvaldība man ierādīja dzīvokli, pašvaldības uzņēmums man uzmontēja boileri, bet šāds pārsteigums ir kaut kas neredzēts," - saka Lolita.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
"Gaisma te no Āfrikas, vai?": Latvijas patrioti šokējis rēķins

Jānis Grašs ir pārliecināts, ka apsaimniekotāja kompānijai ir jāuzņemas atbildība par savu darbu, ja jau tā apņēmās uzstādīt boileru.

Ilūkstes novada pašvaldība, kura ierādīja Lolitai dzīvokli, piedāvā viņai vērsties domē ar oficiālu lūgumu. Pašvaldība cenšas rast risinājumu.

Elektroenerģijas piegādātājs "Latvenergo" pēc žurnālistu iejaukšanās apturēja rēķina apmaksas termiņu, lai ļautu pusēm noskaidrot visus apstākļus, tostarp tehniskus.

Vienlaikus "Latvenergo" aicina klientus regulāri sekot līdzi patēriņam un paziņot skaitītāju rādījumus. Ja tiek manīta nesakritība, iespējams savlaicīgi atklāt pieprasījuma izmaiņas. Un šajā gadījumā, ja Lolita būtu regulāri sekojusi līdzi skaitītāja rādījumiem, iekārtas defektu varēja novērst daudz ātrāk.

Ziņu lente
0