Maz speciālistu: Latvijā neizdodas atpazīt autismu agrīnā stadijā

© Sputnik / Sergey MelkonovДети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima
Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Profesionāla un vispārēja rehabilitācija bez diagnozes nav pieejama, savukārt noteikt diagnozi ātri neiznāk bērnu psihiatru trūkuma dēļ.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. Šodien apmēram 700 bērnu ar aizdomām par autismu gaida rindā pie psihiatra, pastāstīja psihiatrs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Psihiatrijas nodaļas vadītājs Ņikita Bezborodovs radio Baltkom intervijā.

Autiskā spektra traucējumus (AST) nepieciešams atklāt agrā vecumā, taču Latvijā tas ir sarežģīti speciālistu trūkuma dēļ. Rindā pie bērnu psihiatrā var paiet gads.

"Mums trūkst speciālistu. Palīdzība ir maz pieejama, tāpēc kopš aizdomu parādīšanās brīža līdz kaut kādai diagnozei var paiet ļoti ilgs laiks. Taču profesionāla un vispārēja rehabilitācija bez diagnozes nav pieejama. Bet pa šo gadu vecāki, kuriem pastāv aizdomas par kaut ko, var vērsties pēc palīdzības pie logopēda, diagnoze priekš tam nav vajadzīga. Galvenais, lai speciālists būtu kompetents, lai saprot bērna attīstības īpatnības. Vēl mums attīstās ABA terapija. Tā ir uzvedības analīze, kura būs lietderīga ne tikai bērniem ar autisma diagnozi. Pie mums parādās arvien vairāk speciālistu, kuri ar to nodarbojas," - pastāstīja Bezborodovs.

Bezborodovs uzsver, ka viena no pirmajām pazīmēm, kurai vecākiem būtu vērts pievērst uzmanību – runas attīstības kavēšanās.

"Diemžēl pie mums vecāki ne vienmēr reaģē savlaicīgi uz šādiem kavējumiem. Bieži viņi gaida ļoti ilgi. Var gaidīt līdz trīs gadu vecumam, mēdza būt gadījumi, kad veda piecgadīgus bērnus. Ja līdz divu gadu vecumam bērns vispār neizmanto runu sociālajā komunikācijā, tad būtu vērts griezties pie speciālista. Jā, pēdējā laikā bērniem runa attīstās vēlāk. Tas var būt saistīts ar to, ka mēs jau sen nedzīvojam monolingvistiskā pasaulē, smadzenēm nepieciešams vairāk laika. Taču divu gadu vecumā viņam ir jārunā kaut kādā savā valodā, viņam jābūt mēģinājumiem komunicēt," - pastāstīja viņš.

Ученик на уроке чтения - Sputnik Latvija
Vai Latvijā tiks likvidētas vakara un speciālās skolas?

Otrajā aprīlī ik gadu tiek atzīmēta Pasaules autisma problēmas informācijas izplatīšanas diena, kuru noteica ANO Ģenerālās Asamblejas 2007. gada 18. decembra rezolūcija.

Autisms – tas ir pastāvīgs attīstības traucējums, kurš izpaužas pirmo trīs dzīves gadu laikā un ir neiroloģiska traucējuma rezultāts, kurš ietekmē smadzeņu funkcionēšanu. No autisma cieš cilvēki neatkarīgi no to dzimuma, rases vai sociāli-ekonomiskā stāvokļa.

Šobrīd pasaulē apmēram 1% iedzīvotāju ir AST. Saskaņā ar PVO vērtējumu, vienam bērnam no 160 ir AST. Saskaņā ar ASV Veselības aprūpes iestāžu datiem, AST ir sastopami vienam no 59 bērniem.

Ziņu lente
0