Politika

Mitrofanovs: ES uzskata, ka visiem Ukrainas prezidenta kandidātiem ir trūkumi

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПодсчёт голосов на выборах президента Украины
Подсчёт голосов на выборах президента Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībai nav prioritāra kandidāta Ukrainas prezidenta vēlēšanās, tiks pieņemts jebkurš, ja viss iztiks bez vardarbības un acīmredzamas vēlētāju uzpirkšanas, uzskata eirodeputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 2. aprīlis – Sputnik. Pēc Eiropas Savienības domām, neviens no Ukrainas prezidenta kandidātiem nav prioritārs, visiem ir lieli trūkumi, paziņoja RIA Novosti Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs.

Президентские выборы на Украине - Sputnik Latvija
Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Ukrainā līdera vietu ieņēmis aktieris

Ukrainas prezidenta vēlēšanas notika 31. martā. Saskaņā ar CVK datiem, notiks otrā kārta, jo pirmajā neviens no kandidātiem neiegūst uzvarai nepieciešamo balsu skaitu. Pēc 70,03% protokolu apstrādes, šovmens Vladimirs Zeļenskis iegūst 30,45% balsu, esošais prezidents Petro Porošenko – 16,19%, partijas "Batkivščina" vadītāja Jūlija Timošenko – 13,15%. "Opozīcijas platformas – par dzīvi" līderis Jurijs Boiko iegūst ceturto vietu, viņam ir 11,55% balsu.

Pēc Miroslava Mitrofanova domām, Eiropas Savienība samierināsies ar jebkuru vēlēšanu iznākumu Ukrainā, "ja nebūs katastrofiskas krāpšanās, vardarbības vai atklātas vēlētāju uzpirkšanas".

Pēc viņa sacītā, ES saprot, ka aiz Zeļenska "stāv noteikts oligarhs".

"Un visus šos situācijas plusus un mīnusus viņi detalizēti apspriež. Pēc Eiropas Savienības domām, neviens kandidāts nav prioritārs, vēlams un mīlams, jo viņiem visiem ir lieli trūkumi," - pateica Mitrofanovs.

Tāpat eiroparlamentārietis atzīmē, ka, neskatoties uz Zeļenska līderpozīciju, Porošenko joprojām ir iespējas tikt pārvēlētam. Ja esošajam prezidentam "izdosies ieinteresēt tos, kurš izkrita no balsojuma pirmajā kārtā, lai viņi aicina savus vēlētājus nobalsot par viņu, tad viņam pilnībā pietiek balsu atkārtotai ievēlēšanai," - pateica Mitrofanovs.

"Jautājums ir cits: vai šie cilvēki piekritīs šādam darījumam un ko viņi par to prasīs? Un cik ļoti ir sabojātas Porošenko un Timošenko attiecības, lai vienotos par šādu darījumu?" - noslēdz eirodeputāts.

Kā ukraiņi balsojuši ārvalstīs

Очередь у избирательного участка в здании посольства Украины в Риге  - Sputnik Latvija
"Ar Krieviju vajag draudzēties": Rīgā aizritēja Ukrainas prezidenta vēlēšanas

Vladimirs Zeļenskis ir vēlēšanu līderis Ukrainā kopumā, taču ārvalstu vēlēšanu apgabalā uzvar Petro Porošenko. Saskaņā ar CVK datiem, pēc 98,01% protokolu apstrādes Porošenko iegūst 38,58% ārvalstīs dzīvojošo ukraiņu balsu, otrajā vietā ir Vladimirs Zeļenskis ar 26,14% balsu. Trešo vietu ieņem bijušais Ukrainas aizsardzības ministrs Anatolijs Gricenko ar 10,61%, ceturto – bijušais Ukrainas Drošības dienesta (UDD) vadītājs Igors Smeško (6,66%), piekto – nacionālistiskās partijas "Brīvība" kandidāts Ruslans Košuļinskis (4,66%), sesto – partijas "Batkivščina" (Tēvija) līdere Jūlija Timošenko (4,26%), partijas "Opozīcijas platforma – par dzīvi" kandidātam Juriam Boiko ārvalstīs ir septītais rezultāts (4,03%).

Porošenko ieguva ārvalstīs nobalsojušo ukraiņu balsu vairākumu 53 no 72 valstīm, tostarp ASV, Francijā, VFR, Kanādā, Kazahstānā, Azerbaidžānā. Zeļenskis uzvarēja 17 valstīs, tostarp Baltkrievijā, Gruzijā, Ungārijā, Polijā un Armēnijā. Latvijā nobalsojušie ukraiņi arī priekšroku dod šovmenim. Par Boiko nobalsoja divās valstīs – Igaunijā un Moldovā.

Ziņu lente
0