ASV pieprasījušas SEB un Nordea ziņas par bankām Baltijā

© Sputnik / Sergey MelkonovБанк ABLV
Банк ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bankās Nordea un SEB pieprasīta informācija par transakcijām ar Trasta Komercbanka un ABLV Bank.

RĪGA, 30. marts — Sputnik. ASV finanšu kontroles iestāde pieprasījusi no Skandināvijas bankām detalizētu atskaiti par sakariem ar Danske Bank un Baltijas bankām sakarā ar naudas atmazgāšanas gadījumu izmeklēšanu, vēsta Bloomberg, atsaucoties uz savu informācijas avotu.

Somijas Nordea Bank un Zviedrijas SEB AB nāksies sniegt Ņujorkas Finansiālo pakalpojumu departamentam (DFS) informāciju par sadarbību ar juridisko firmu Mossack Fonseca, kas palīdzējusi bagātniekiem visā pasaulē izvairīties no nodokļiem. (DFS kontrolē tikai bankas, kas saņēmušas licences darbam Ņujorkas štatā, taču daudzas starptautiskās bankas īsteno operācijas dolāros ar Manhetenā izvietoto filiāļu starpniecību, tātad DFS ir pilnvaras visā pasaulē).

Swedbank - Sputnik Latvija
Zviedrijas varasiestādēm rodas aizdomas par Swedbank krāpšanos

Pieprasījums saņemts dienā, kad bankas Swedbank AB prezidente Birgita Bonesena tika atlaista no posteņa pēc investoru prasības – viņi ir pārliecināti, ka Bonesena slēpusi no viņiem ziņas par to, cik lielā mērā banka iesaistīta naudas atmazgāšanas skandālā. Klīst runas par to, ka banka slēpusi informāciju no finanšu regulatoriem, ieskaitot DFS.

Nav nekādu ziņu par to, ka būtu sākta izmeklēšana pret Nordea vai SEB, taču informācijas avots atklāja, ka no DFS vēstulēm izriet: iestāde nav apmierināta ar informāciju, kas pēc līdzīga pieprasījuma tika sniegta februārī.

Bankas Nordea pārstāvji pastāstīja, ka banka sadarbojas ar visu valstu varasiestādēm, kurās strādā, bet banka SEB informēja, ka pastāvīgi sazinās ar finanšu regulatoriem.

Евро на бельевой веревке - Sputnik Latvija
Mazgātava slēgta: Kariņš izdzīs no Latvijas visas "netīrās" bankas

No ziņām par to, ka Danske Bank palīdzējusi atmazgāt 230 miljardus dolāru, izaudzis viens no lielākajiem skandāliem naudas atmazgāšanas jomā vēsturē. Varasiestāžu izmeklēšanas gaitā uzmanība pievērsusies arī citām bankām reģionā.

DFS vēstules feburārī attiecās uz Mossack Fonseca, kuras dokumenti tika nozagti un nopludināti 2015. gadā. Informācijas avots atklāja, ka regulators interesējas arī par banku sakariem ar Kiprā un Tanzānijā strādājošo FBME Bank, kas tika atslēgta no ASV finanšu sistēmas un likvidēta 2017. gadā.

Šoreiz DFS pieprasījusi no Nordea un SEB informāciju par transakcijām ar Moldovas Moldindconbank SA, Latvijas Trasta Komercbanka un ABLV Bank, kā arī likvidēto Ukio Bankas Lietuvā.

Ziņu lente
0