"Piedāvājam darbu latvišski runājošiem": VVC atkal neapmierināts ar kebabnīcām

© Sputnik / Sergey MelkonovПакистанский кебаб в Риге
Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centra direktors šaubās, ka ārzemju studenti – kebabnīcu darbinieki var strādāt 40 stundas nedēļā un apmeklēt nodarbības.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Kebabnīcās joprojām ir izplatītas problēmas ar latviešu valodas prasmēm, apstiprināja Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, raksta Skaties.lv.

"Sabiedriskās vietās kopumā situācija [ar valsts valodas lietošanu] ir uzlabojusies, bet šī kebabu uzņēmējdarbība ir vispār specifiska, zināmā mērā – etniska," pastāstīja Baltiņš.

Iedzīvotāji regulāri sūdzas Valsts valodas centram par latviešu valodas lietojumu kebabnīcās.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Latvieši regulāri sūdzas VVC par kebabnīcām, taču sodi nelīdz

Žurnālisti atrada sludinājumu par darbinieku meklēšanu vienā no šīm iestādēm, kur tiek atzīmēts, ka uzņēmums meklē latviski runājošus darbiniekus (krievu variantā sludinājums skanēja kā "Piedāvājam darbu latvišski runājošiem darbiniekiem"). Taču patiesībā, acīmredzot, atrast pretendentus neizdodas.

Ja klientiem principā nav nemaz tik interesanti, kādā valodā runā, teiksim, pavārs, šādās kebabnīcās visi darbinieki, parasti, latviski runā vienlīdz slikti, akcentēja Valsts valodas centra vadītājs.

Baltiņš ir pārsteigts ar kebabnīcu darbinieku nevēlēšanos kontaktēties, kas beigās var novest pie dažādiem sodiem, tostarp kas skar viņu uzturēšanās atļaujas valstī. Kebabnīcās nereti strādā ārzemju studenti, kuri Latvijā atrodas apmaiņas programmu ietvaros.

"Man rada šaubas, ka viņi drīkstēs strādāt [Latvijā] normālu 40 stundu darba laiku un vēl apmeklēt studijas," atzīmēja Valsts valodas centra vadītājs.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, VVC regulāri izraksta sodus kebabnīcu darbiniekiem par latviešu valodas nezināšanu un rīko tikšanās ar vadību, taču sūdzības nebeidzas.

Ziņu lente
0