Tas ir drauds medijiem: JKP pieprasa anulēt LTV valdes vēlēšanu rezultātus

© Sputnik / Sergey MelkonovТелебашня на Закюсале
Телебашня на Закюсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā konservatīvā partija apšauba to, ka jaunā sabiedrisko mediju vadība ir labāka vai neatkarīga.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Jaunā konservatīvā partija (JKP) grasās vērsties Parlamenta Mediju politikas apakškomisijā ar prasību anulēt Latvijas Televīzijas valdes amatu konkursa rezultātus, kā arī palūgs izvērtēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbību likumību LTV valdes locekļu izvēlē, teikts JKP preses paziņojumā.

Konkurss tika izsludināts pēc tam, kad NEPLP locekļi 28. decembrī vienbalsīgi pauda neuzticību valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim satura jautājumos Sergejam Ņesterovam, apsūdzot viņus nepietiekami efektīvā līdzekļi tērēšanā.

Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija
LTV atlaida darbinieku, kurš sniedza studiju Russia Today teletiltam

NEPLP ceturtdien, 28. martā, nolēma apstiprināt Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja amatā Eināru Gielu, savukārt par valdes locekli digitālās attīstības un satura jautājumos – Evu Juhņēviču.

JKP sašutumu izraisījis fakts, ka nevienam no norīkotajām personām nav pieredzes mediju darbā: Giels iepriekš bija biznesa konsultants, kompānijas Olainfarm analītiķis, savukārt Juhņēviča bija XXVI Vislatvijas dziesmu svētku un XVI Deju svētku izpilddirektore.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns atzīmēja preses paziņojumā, ka JKP uzstājās par "par kvalitatīvu mediju pārvaldību un neatkarīgiem sabiedriskajiem medijiem, kas ir vieni no demokrātijas stūrakmeņiem un Latvijas neatkarības un drošības garantiem".

"Tas ir drauds demokrātijai un mediju neatkarībai, ja sabiedriskās televīzijas vadībā tiek lobēti cilvēki bez pieredzes mediju darbā un ar aizdomām par politisko aizmuguri. Mums ir bažas, ka konkurss nav noticis tiesiski un tā organizēšanā ir pieļauti likumdošanas pārkāpumi. Lai arī konkursa nolikums paredz, ka kandidātu iztaujāšana notiek publiskā diskusijā, tas netika pieļauts. Diskusijā piedalīties bija atļauts tikai LTV darbiniekiem. Ir šaubas, vai rezultātā ir izvēlēti iespējami labākā un neatkarīgākā sabiedrisko mediju vadība. Ja starp pretendentiem nebija piemērotu kandidātu, mūsuprāt, vajadzēja rīkot jaunu konkursu. Tāpēc aicinām Saeimas Mediju politikas apakškomisijā izvērtēt NEPLP darbības atbilstību Latvijas valsts demokrātiskajām un tiesiskajām interesēm," norāda Bordāns.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: tagad es esmu "Maskavas spalvainā roka"

Atzīmēsim, ka LTV darbinieku tikšanās laikā ar kandidātiem Giels atzinās, ka neko nezina par LTV krievu saturu, taču piedāvāja optimizēt satura ražošanu krievu valodā un vienlaikus nodrošināt tā pārnešanu Internetā – izveidot mobilo lietotni, kura automātiski tulkos latviešu saturu krievu valodā un publicēs tulkojumus LTV Interneta platformās. Tas izraisīja LTV darbinieku nesaprašanu.

JKP reakcija pārsteidz, paziņoja NEPLP priekšsēdētāja Dace Ķezbere Latvijas Radio intervijā.

"Jebkura politiķu jaukšanās nav atbilstoša demokrātiskas valsts un tiesiskuma izpratnei. Varbūt politiķiem bija maz informācijas... mēs negribētu piekrist šādam vērtējumam. Tomēr esam gatavi skaidrot situāciju," pastāstīja Ķezbere.

Viņa norādīja, ka pagaidām nevēlas to saukt par politiska spiediena mēģinājumu, taču neapšauba, ka tā bijusi iejaukšanās NEPLP darbā.

Ķezbere stāsta, ka konkursa komisijā bijuši trīs eksperti ar padomnieka tiesībām. Turklāt, notika tikšanās ar Latvijas Televīzijas darbiniekiem, kur tika sniegtas atbildes uz viņu jautājumiem.

"Neviens nejaucās [konkursā]. Arī informācija par pretendentiem nenoplūda."

Ziņu lente
0