Zaharova: vai Rietumi nevēlas nomainīt varu arī Latvijā un Lietuvā

© Sputnik / Сергей ГунеевБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija ar iedzīvotāju migrāciju Venecuēlā nav sliktāka, nekā Lietuvā un Latvijā, taču tikai Dienvidamerikas valstī Vašingtona uzstāj uz režīma maiņas, atzīmē Marija Zaharova.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova salīdzināja Rietumu attieksmi pret situāciju Venecuēlā un Baltijā. Gan tur, gan tur ir liela migrācijas plūsma, cilvēki meklē darbu ārzemēs, taču tikai Venecuēlā Vašingtona vēlas varas maiņu, vēsta RIA Novosti.

Митинг сторонников провозгласившего себя временным президентом страны лидера оппозиции Хуана Гуаидо в Каракасе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iebrukuma risks Venecuēlā pieaug, un par to apsūdzēs Krieviju

Uzstājoties Pirmā kanāla ēterā, Krievijas diplomāte atzīmēja, ka varas maiņas argumentācijai Venecuēlā Rietumi min tēzi par šīs Dienvidamerikas valsts iedzīvotāju "sarežģītiem baisiem apstākļiem". Pie tam, rietumu bankas iesaldēja savos kontos Venecuēlai piederošos 30 miljardus dolāru, atzīmēja Zaharova. Turklāt, ASV pastiprināja virkni sankciju pret Venecuēlu, tostarp pret valsts uzņēmumiem. Vašingtona 28. janvārī paziņoja par sankciju ieviešanu attiecībā pret Venecuēlas nacionālo naftas un gāzes kompāniju PDVSA, bloķējot kompānijas aktīvus un intereses savā jurisdikcijā 7 miljardu dolāru apmērā, kā arī aizliedza darījumus ar tiem.

"Londona, pasaules banku struktūras Vašingtonas spiediena ietekmē iesaldēja, nozaga 30 miljardus dolāru, un tagad piedāvā savu humanitāro palīdzību, medikamentus, pārtiku par to naudu, kura pieder šai valstij. Un lūk tā ir globāla liekulība – fantastika," - pateica ĀM oficiālā pārstāve.

Cits arguments, ko Rietumos izsaka varas maiņas nepieciešamības attaisnošanai Venecuēlā, – augsta migrācijas plūsma no šīs valsts, vietējie iedzīvotāji nevar atrast darbu dzimtenē. Komentējot šo tēzi, Zaharova pievērsa uzmanību iedzīvotāju skaita kritumam Baltijas valstīs.

"Jūs ziniet, cik daudz cilvēku aizbraukuši no Lietuvas un Latvijas? Man ir jautājums: vai tur, pēc Vašingtonas domām, nevajag mainīt režīmu, viss ir normāli?" - pateica viņa.

Kā jau iepriekš ziņots, 2019. gada 23. janvārī Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido pasludināja sevi par pagaidu valsts prezidentu. Viņu atzina ASV un vairākas citas valstis, kategoriskā formā pieprasot no esošā likumīgā Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro nepiemērot spēku pret opozīciju.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tramps uzvar Venecuēlu. Pierobežas feļetons

Savukārt Maduro nosauca Gvaido par ASV marioneti un veica virkni pasākumu likumīgas varas nostiprināšanai valstī. Krievija, Ķīna un dažas citas valstis atbalstīja Nikolasu Maduro kā leģitīmu Venecuēlas prezidentu.

Negūstot gandarījumu no valsts apvērsuma mēģinājuma atbalsta Venecuēlā, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo publiski pauda cerību, ka ne tikai Venecuēlas, bet arī Nikaragvas un Kubas iedzīvotāji apzināsies politisko pārmaiņu nepieciešamību savās valstīs un "pieliks spēkus labākas politiskas situācijas sasniegšanai". Savienotās Valstis, pēc viņa sacītā, ir gatavas atbalstīt šīs pārmaiņas gadījumā, ja šo valstu tautas vēlēsies dzīvot savādāk.

Ziņu lente
0