Nododiet pudeles: lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta taras depozīta ieviešanu

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir pēdējā Baltijas valsts, kur nav taras vākšanas depozīta sistēmas, taču vairums iedzīvotāju iestājas par tās ieviešanu.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju atbalsta taras depozīta sistēmas ieviešanu, liecina Kantar TNS aptauja iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Rezultātus publicē Skaties.lv.

Šīs sistēmas ieviešanas gadījumā pircējs, iegādājoties preci depozīta tarā, apmaksās preces vērtību un veiks depozīta maksu, kuru atgriezīs iepakojuma pieņēmējs. Runa ir par stikla, plastmasas un alumīnija taru, to varēs nodot pieņemšanas punktos vai speciālos automātos.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, deviņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem (88%) uzskata, ka šāda sistēma ir jāievieš arī Latvijā.

Tikai 6% iestājas pret, vēl 5% nav konkrēta viedokļa šajā sakarā.

Turklāt katrs trešais respondents (33%) paziņoja, ka jau šobrīd regulāri šķiro atkritumus savā mājsaimniecībā.

Lazdu rieksti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Produkti bez atkritumiem: Rīgā atvēries veikals bez iepakojumiem

Vairāk nekā trešdaļa (37%) dara to ik pa laikam, savukārt 29% atkritumus nešķiro.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 2018. gada oktobrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, ekoloģiskās un reģionālās politikas komisija atbalstīja Iepakojuma likuma grozījumus, kuri paredz depozīta sistēmas ieviešanu dzērienu iepakojumiem.

Igaunijas Vides ministrija piedāvā izveidot vienotu Igaunijas un Latvijas taras depozīta sistēmu, lai atrisinātu simt miljonu pudeļu un alumīnija bundžu problēmu, kuras igauņu alkotūristi katru gadu ieved savā valstī no Latvijas.

Ziņu lente
0