Atzīstiet savu kļūdu: jūrmalnieks strīdas ar policiju stāvvietas soda dēļ

© Foto : ©dv.ee/Andras KrallaЛоготип торговой сети магазинов Maxima
Логотип торговой сети магазинов Maxima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apmeklētāji pasūdzējās policijā, ka Andrejs ar savu mašīnu bloķējis ieeju veikalā, bet viņš vēlējās pievest tuvāk pie durvīm māti-sirmgalvi un apgalvo, ka neko neesot pārkāpis.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Policijai un vadītājam no Jūrmalas radušās domstarpības attiecībā uz stāvvietas noteikumiem pie lielveikala Maxima. Gadījumu analizē raidījums Bez Tabu.

Jūrmalas Kauguru rajona iedzīvotājs Andrejs aizveda savu 91 gadu veco māti uz veikalu, lai nopirktu viņai apavus. Bez viņas klātbūtnes tas ir ļoti grūti izdarāms, jo nepieciešama pielaikošana. Sirmgalve pārvietojas ar lielām grūtībām, viņai ir nepieciešams ratiņkrēsls, tāpēc Andrejam bija svarīgi novietot mašīnu pēc iespējas tuvāk veikalam. Vīrietis uzsvēra, ka parasti nepārkāpj noteikumus, un ir pārliecināts, ka nav pārkāpis tos arī šoreiz, taču viņu vienalga "iepriecināja" ar soda kvīti.

Veikalam ir stāvvieta, kur ir paredzētas vietas sešiem automobiļiem cilvēkiem ar invaliditāti. Andrejs novietoja mašīnu tieši tajā, pirms tam pārliecinoties, ka apkārt nav nevienas nedz zīmes, nedz citas norādes, ka šajā konkrētajā vietā nedrīkst stāvēt. Taču kad viņš atgriezās no veikala, vīrietis atrada uz savas mašīnas sodu 55 eiro apmērā.

Электронный дорожный знак - Sputnik Latvija
Sods par ekstrasensa talanta trūkumu: autovadītāji ir sašutuši

Protokolā bija norādīts, ka automobilis nelikumīgi atradās invalīdu stāvvietā. Andrejs apstrīdēja lēmumu, uzskatot to par absurdu.

Jūrmalas Pašvaldības policijas vadītājs atzina, ka notikusi kļūda, taču tikai ceļu satiksmes noteikumu punkta noteikšanās. Protokolu pārrakstīja, nozīmējot sodu cita noteikuma pārkāpumā un mazākā apmērā – "vien" 40 eiro.

Policijas lēmumā tika minēts punkts, saskaņā ar kuru iznāk, ka mašīna stāvējusi uz gājēju pārejas, trotuāra vai ar veloceliņu apvienota trotuāra, taču nekā tamlīdzīga apkārt nav, un automobilis netraucēja cilvēku vai citu mašīnu kustībai.

Andrejs apstrīdēja arī šo lēmumu, taču kārtības sargi uzskata, ka mašīna stāvējusi pārāk tuvu veikala ieejai un traucēja cilvēkiem. Policisti saņēma paziņojumus no veikala apmeklētājiem, ka mašīna esot traucējusi gājējiem.

"Tā netraucēja ne ieiešanai veikalā, ne iziešanai no tā. Ne ceļazīmes, ne dzeltenās līnijas nav, kas norādītu, ka te nedrīkst novietot auto. Policistiem ir jāprot atzīt savas kļūdas. Kādu ceļazīmi es esmu pārkāpis?! Šeit ir brīva vieta automašīnas novietošanai," - norāda vadītājs.

Žurnālisti vērsās pie neatkarīga eksperta Ivara Kazaka. Viņš izanalizēja abu pušu argumentus un nonāca pie secinājuma, ka vadītājam ir taisnība.

"Raugoties no jurisprudences viedokļa, kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Ņemot vērā, kā šī ir asfaltētā daļa, skaidri redzams, ka tā ir braucamā daļa, transportlīdzeklis drīkst tur pārvietoties, gājējiem netraucē, var brīvi paiet garām. Ceļu satiksmes noteikumus šai gadījumā autovadītājs noteikti nav pārkāpis," - atzīmēja jurists.

Pēc jurista pārliecības, automobili varēja novietot vietā, kuru izmantoja Andrejs. Viņš varētu apstrīdēt policijas lēmumu tiesā, taču, kamēr viņš divas reizes apstrīdēja to policijā un gaidīja atbildes, beidzas termiņš apstrīdēšanai tiesā.

Радар - Sputnik Latvija
Jaunās radaru funkcijas: par ko autovadītāji saņems sodu

Jā, atzīst Jūrmalas policijas vadītājs, Andrejs nav vienīgais, kurš saņēmis sodu par stāvēšanu šajā vietā. Ir arī citi autovadītāji, kuri apstrīdējuši šo lēmumu tiesā – šobrīd notiek tiesvedība.

Kazaks uzskata, ka turpmāk, lai nerastos domstarpības, autostāvvietas īpašniekam skaidrāk jānorāda, vai platība pie ieejas ir vai nav stāvvietai pieejama. Tam piekrīt arī kārtības sargi, viņi paši arī vērsās pie tirdzniecības centra administrācijas ar šādu piedāvājumu, taču joprojām nekas nav mainījies.

Tirdzniecības tīkla Maxima Latvia pārstāve Liene Dupate paziņoja, ka izmaiņas drīzumā sekos. Brīvā vieta pie ieejas tiks atdalīta ar dzelteno līniju. Šobrīd notiek saskaņošanas process.

Ziņu lente
0