Viedoklis

Krievijas spārnotā dvēsele: kāpēc Su-57 satrauc "partnerus" ASV

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМногофункциональный истребитель Су-57
Многофункциональный истребитель Су-57 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko izanalizēja Krievijas jaunā iznīcinātāja Su-57 iespējas un piekrita Krievijas prezidenta Vladimira Putina vērtējumam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 19. martā, tiekoties ar konkursa "Krievijas līderi" finālistiem, paziņoja, ka Su-57 ir vislabākā kara lidmašīna un uzsvēra: "Vislabākā pasaulē. No taktiski tehnisko datu un bruņojuma viedokļa. Neviens nevar tā lidot."

Gandrīz vienlaikus Krievijas piektās paaudzes iznīcinātāja unikalitāti apstiprināja arī ASV Gaisa kara departamenta speciālisti – viņi vēlas pasūtīt gaisa mērķi, kas spētu imitēt smagā daudzfunkcionālā Su-57 lidojumu un citas īpašības.

Tas nozīmē, ka nevienai amerikāņu lidmašīnai tamlīdzīgu īpašību nav, tātad nav iespējams izstrādāt iespējamos konfrontācijas scenārijus.

Ar tādu pretinieku ASV vēl nav sastapušās

Amerikāņu "partneru" bažas maksā 300 miljonus dolāru un ir labi saprotamas. Pirmie sērijveida iznīcinātāji Su-57 nonāks Krievijas Gaisa kosmisko spēku bruņojumā jau šogad. Pirmais līgums noslēgts par 12 lidaparātiem.

Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Krievijas GKS lidotāji pārbauda jaunos iznīcinātājus Su-57

Krievijas aviācijas pulku apgāde ar iznīcinātājiem-bumbvedējiem Su-34 un daudzfunkcionālajiem iznīcinātājiem Su-35S ir tāda, ka drīz vien Su-57 skaits būs mērojams desmitos un simtos. Domājamā pretinieka ar tik augstu tehnoloģisko līmeni ASV GKS vēl nav bijis, un amerikāņu lidotājiem nāksies būtiski mainīt karadarbības taktiku

ASV eksperti atzīst Krievijas iznīcinātāja pārsvaru un augstu vērtē Su-57 manevrētspēju virsskaņas ātrumā, infrasarkano meklējumu un izsekošanas sistēmu, kādas nav, piemēram, amerikāņu 5. paaudzes iznīcinātājam F-22 Raptor.

Krievijas spārnotā dvēsele

Su-57 neparasti mazā efektīvā atstarojošā virsma ļauj tam palikt gandrīz neredzamam radiolokācijas stacijām, kompozītie materiāli konstrukcijā sasniedz 70% virsmas un 25% lidmašīnas svara.

Su-57 pārākumu nodrošina galvenā radiolokācijas stacija, unikāla mērķu identifikācijas optiskā un elektroniskā sistēma un elektronisko traucējumu veidošanas sistēma – "gudrā apšuve". Krievijas iznīcinātājs spēj identificēt gaisa un virszemes mērķus līdz 400 kilometru attālumā, kontrolēt līdz 62 objektus.

Один из истребителей  JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари - Sputnik Latvija
Zviedrija palepojusies ar iznīcinātāju – Krievijas lidmašīnu "slepkavu"

2018. gadā lidmašīna tika sekmīgi izmēģināta ar otrā posma dzinējiem, kuri ļauj sasniegt virsskaņas ātrumu bezforsāžas režīmā. Kaujas rādiuss – 5500 km. Su-57 ir izcila cīņas slodzes un paša masas proporcija – no šī rādītāja viedokļa tam nav analogu 5. paaudzes lidaparātu vidū. Iznīcinātājs spēj nest 14 tipu bruņojumu, turklāt viss arsenāls – 10 tonnas – izvietojams divos iekšējos nodalījumos, nevis uz ārējās piekares (ar mērķi samazināt atstarojošo virsmu).

Iznīcinātājs un tā raķešu bruņojums izmēģinājumi cīņas apstākļos Sīrijā un sola absolūtu pārākumu gaisā. Hipotētiskajā divkaujā Su-57 spēj agrāk identificēt un iznīcināt gan F-22, gan F-35.

Amerikāņu mārketings

Pateicoties izcilajām pilotāžas īpašībām, elektroniskajām sistēmām un hiperskaņas ieročiem, Krievijas smagais iznīcinātājs Su-57 pārliecinoši pārstāv kara aviācijas piekto paaudzi salīdzinājumā ar amerikāņu izcilības jauno simbolu – daudzfunkcionālo iznīcinātāju F-35 Lightning II (tiek ekspluatēts kopš 2012. gada).

Korporācija Lockheed Martin plānoja 2019. gadā laist klajā divus tūkstošus superdārgo Lightning II F-35, taču faktiski no konveijera nonākušas aptuveni 300 lidmašīnas.

Iznīcinātāju F-35 Pentagonā kritizē ne tikai par nepabeigto programmatūru – nepieciešams pilnveidot arī borta kompleksus, degvielas un bremžu sistēmu, kā arī iznīcinātāja konstrukcijas elementus.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas hiperskaņas ieroči un Pentagona kosmiskais uzbudinājums

Sākotnēji lidaparātam tika izvirzītas tik pretrunīgas prasības, ka izstrādātāji un lidmašīna sāka konfliktēt ar fizikas un aerodinamikas likumiem.

ASV plāno Lightning II F-35 pastāvīgu dislokāciju Eiropā 2020. gadā, taču sabiedrotie Eiropā atklāti izvairās no tamlīdzīgas bruņojuma atjaunošanas. Pietiekami daiļrunīga bija amerikāņu "zibeņa" izslēgšana no bundesvēra izlutinātā konkursa par novecojušo iznīcinātāju Tornado nomaiņu. 18. martā Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī atklāti paziņoja, ka NATO Statūtos ir 5. punkts (par kolektīvo aizsardzību), nevis punkts "F-35".

Krievijas tehnoloģiju pārākuma fonā Rietumu partneri mierina sevi tikai ar to, ka Su-57 esot pārāk dārgs no Krievijas GKS viedokļa. Taču Krievijas acīs visdārgākā ir valsts suverenitāte, ko droši aizsargāt ļauj modernā brīnumlidmašīna.

Ziņu lente
0