"Iejaukšanās" izmeklēšana ASV noslēgusies bez sensācijām

CC BY-SA 2.0 / IoSonoUnaFotoCamera / TrumpТень Дональда Трампа на флаге США
Тень Дональда Трампа на флаге США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV speciālais prokurors Roberts Millers noslēdzis divus gadus ilgo izmeklēšanu par "iejaukšanos" ASV prezidenta vēlēšanās. Par lielu neapmierinātību Donalda Trampa pretiniekiem lieta beigusies bez apsūdzībām par sazvērestību ar Krieviju.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. ASV noslēgusies izmeklēšana par iejaukšanos prezidenta vēlēšanās. Speciālais prokurors Roberts Millers nodevis atskaiti ģenerālprokuroram Viljamam Bāram, kam tagad nāksies izlemt, kādas dokumenta daļas tiks publiskotas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Izkārtne Balsot šeit ASV velēšanās  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šoreiz paši, bez Kremļa: ASV nav konstatēta iejaukšanās vēlēšanās

ASV prezidents Donalds Tramps, kura štābs iepriekš tika turēts aizdomās par sakariem ar Krieviju, paziņoja, ka neiebilst pret Millera atskaites publikāciju. Iepriekš ASV Kongresa Pārstāvju palāta pieņēma rezolūciju par dokumenta publikāciju. Tai ir rekomendācijas raksturs – likums paredz, ka Milleram ir tiesības nenodot savu atskaiti atklātībai.

Pārskata detaļas pagaidām tiek turētas noslēpumā, taču mediji vēsta, ka Roberts Millers nav izvirzījis nekādas jaunas apsūdzības. Pensilvānijas bijušais senators Brūss Mārks pauda viedokli, ka izmeklēšanas noslēgums dāvā cerību par ASV un Krievijas attiecību uzlabošanos.

"Speciālā prokurora Millera izmeklēšana beigusies bez jebkādām apsūdzībām par Trampa štāba un Krievijas domājamo sazvērestību. Patiešām, neviena apsūdzība, kas izvirzīta ar Donaldu Trampu saistītiem cilvēkiem, tostarp arī Polam Manafortam un Maiklam Koenam, nebija saistīta ar Krieviju," – uzsvēra Mārkss.

Iepriekš Millers izvirzīja vairākas apsūdzības Trampa bijušajiem darbiniekiem par viltus liecībām un citiem parkāpumiem. Viņš apsūdzēja virkni Krievijas pilsoņu, kuri it kā esot saistīti ar iejaukšanos vēlēšanās. Taču neviena no ierosinātajām lietām neskar domājamo "sazvērestību ar Krieviju", par ko Donalda Trampa pretinieki turēja aizdomās viņa štābu.

ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sazvērestības nav: ASV Kongress atklājis dokumentus par Krievijas "iejaukšanos" vēlēšanās

Iepriekš vēstīts, ka prezidenta vēlēšanas notika ASV 2016. gadā. Pēc Donalda Trampa uzvaras viņa politiskie pretinieki klāstīja, ka kļūt par valsts vadītāju viņam esot palīdzējusi "Krievijas iejaušanās". Rezultātā tika ierosināta izmeklēšana, ko vadīja speciālais prokurors Roberts Millers.

Iepriekš Tramps kategoriski noliedza jebkādus pieņēmumus par to, ka viņa uzvara vēlēšanās bija iespējama ar "Maskavas atbalstu". Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka tamlīdzīgas apsūdzības ir absurdas.

"Krievijas valsts nekad nav iejaukusies politiskajos procesos ASV un neplāno to darit. Mēs esam gatavi izskatīt dokumentus par šo jautājumu, ja tie tiks iesniegti," – teica Putins preses konferencē pēc tikšanās ar Trampu 2018. gada jūlijā.

Ziņu lente
0