Kariņš pastāstījis, cik izmaksās OIK atcelšana no marta beigām

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки
Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro nākamnedēļ iesniegs valdībā pārskatu par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz OIK atcelšanu.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Valdība varētu neatbalstīt ierosinājumu par elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu mēneša beigās, lai izvairītos no trim lielām tiesas prasībām, intervijā LTV atklāja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Ja OIK tiks atcelta no 31. marta, pieaugs elektrības un apkures cenas. Rezultātā patērētājs neko neietaupīs. Šī iemesla dēļ, iespējams, 31. martā OIK tomēr netiks atcelta.

Кот на батарее - Sputnik Latvija
Nemiro: pēc OIK atcelšanas siltumenerģijas tarifi varētu pieaugt par 40%

Kariņš pastāstīja, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro nākamnedēļ iesniegs valdībā pārskatu par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz OIK atcelšanu, taču jau patlaban esot skaidrs, ka valsts būs spiesta saskarties ar lielu skaitu tiesas prasību un tiesu izdevumi sasniegšot vienu miljardu eiro. Šī iemesla dēļ Nemiro strādā pie risinājuma, kas palīdzēs pareizi atcelt elektroenerģijas obligāto iepirkuma komponenti.

OIK ir elektrības cenas daļa, ko valsts novirza alternatīvās enerģētikas nozares atbalstam – dotācijām mazajām HES, vēja parkiem, biomasas pārstrādes uzņēmumiem, biogāzes stacijām un citiem elektroenerģijas ražotājiem, kuri izmanto atjaunojamos resursus. OIK atbalsta mehānisms sāka darbu Latvijā no 2008. gada.

2017. gada nogalē izcēlās skandāls ar "zaļās" enerģijas ražošanas atļauju izsniegšanu. Rudenī beidzās termiņš, līdz kuram uzņēmumiem, kas paspēja iesniegt pieteikumus, bija jāpabeidz tā saucamo zaļo elektrostaciju būvdarbi. Taču noskaidrojās, ka daudzi uzņēmumi nav pabeiguši projektus, taču licences saglabāja un patērētājiem pārdeva nebūt ne "zaļu" enerģiju par krietni augstākām cenām.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Latvija piešķīrusi līdzekļus, lai noskaidrotu, cik nāksies samaksāt par OIK atcelšanu

Vēl lielākas kaislības ap OIK sakaitējās 2018. gada sākumā, kad mainījās OIK finansēšanas modelis. Līdz 2018. gadam iedzīvotāji apmaksāja OIK 2,679 eiro apmērā par kilovatstundu, taču no 2018. gada 1. janvāra OIK vairs nebija pastāvīgs lielums visiem patērētājiem, tās apjomu veidoja konstantā un mainīgā daļa. Pastāvīgais elements tiek noteikts atbilstoši pieslēgumam, bet mainīgais ir proporcionāli atkarīgs no elektroenerģijas patēriņa apjoma.

Līdz ar jaunās norēķinu sistēmas ieviešanu dažos gadījumos patērētāju rēķini pieauga par 60%.

Pēc tam valdībā sākās diskusijas par iespējām atcelt OIK sistēmu.

Janvāra sākumā Ekonomikas ministrija iesniedza valdības komitejās ziņojumu par "zaļās" enerģijas tālāka atbalsta pasākumiem. Ziņojums paredz OIK atcelšanu no 2022. gada – tā vietā jāstājas "zaļās" enerģijas atbalsta jaunajai sistēmai uz tirgus principu pamata.

Tomēr 10. janvārī Saeima aicināja Ekonomikas ministriju izstrādāt tiesiskos aktus OIK atcelšanai jau no 2019. gada 31. marta.

Ziņu lente
0