Lietuva atkrustījusies no brālības ar Latviju: labāk brāļoties ar ASV

© Photo Lietuvos Respublikos SeimasПремьер-министр Литвы Саулюс Сквернялис
Премьер-министр Литвы Саулюс Сквернялис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvieši lietuviešiem nav nekādi brāļi, tiekoties ar vēlētājiem, paziņoja Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, valsts prezidenta kandidāts.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Lietuvas prezidenta kandidāts Sauļus Skvernelis, valsts pašreizējais premjerministrs, pastāstījis vēlētājiem, kāda loma lietuviešu dzīvē piešķirta latviešiem, vēsta Grani.lv.

Дорожные знаки - Sputnik Latvija
Latvija samaksās lietuviešiem vairāk nekā 10 miljonus par tilta remontu

Skvernelis apgalvoja, ka Latvijas iedzīvotāji lietuviešiem neesot nekādi brāļi, gluži otrādi – konkurenti, turklāt daudzās jomās. Un Lietuva orientēsies uz ASV, stratēģiskā partnerība ar kuru ir valsts prioritāte, nevis draudzēsies ar Latviju.

Starp prioritātajiem stratēģiskajiem partneriem politiķis pieminēja arī Poliju. Turklāt viņš skeptiski novērtēja arī Francijas prezidenta Emanuela Makrona aicinājumu reformēt Eiropas Savienību.

Atzīmēts, ka Skverneļa viedoklis jautājumā par attiecībām ar Latviju ir pretrunā cita prezidenta kandidāta – filozofa Arvīda Juozaiša apgalvojumiem, kurš uzskata, ka abu valstu attiecībām jābūt ciešākām, jo kaimiņattiecības ar Latviju ir vislabvēlīgākās Lietuvai.

Juozatis, filozofs, publicists, viens no lietuviešu nacionālās kustības "Sajūdis" dibinātājiem, uzskata, ka ekonomiskās sadarbības potenciāls, ieskaitot iespējas, ko dāvā sašķidrinātās gāzes terminālis Klaipēdā, nav pietiekami izmantots attiecībās ar Latviju.

Maskava vai Vašingtona

Attiecībā uz prezidenta kandidāta S.Skverneļa izteikumiem iespējams pieļaut, ka viņš ir nobažījies – Latvija var apsteigt Lietuvu tās tieksmē iztapt ASV vai savā Krievijai nedraudzīgajā retorikā. Lietuva pastāvīgi lūdz ASV paplašināt militāro atbalstu un vienmēr atbalsta jebkādus stratēģiskā partnera lēmumus.

Taču situāciju var izvērtēt arī no otras puses. Iepriekš Sputnik Lietuva informēja, ka Skvernelis, iepazīstinot vēlētājus ar savu štābu, iezīmēja savas programmas galvenās tēzes starptautisko attiecību jautājumā. Cita starpā viņš norādīja, ka attiecības ar galveno kaimiņu austrumos vajagot "atiestatīt" un šis process jāuzsāk Kremlim. Un Viļņa gaida no Maskavas reālus piedāvājumus uz līdztiesīgu attiecību pamatiem.

Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 2019. gada maijā.

Ziņu lente
0