Latvijas NBS par desmitiem miljonu eiro atjaunos savu autoparku

© Photo Latvijas armija / Gatis DieziņšАвтомобиль Scania латвийской армии
Автомобиль Scania латвийской армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām visjaunākās kravas automašīnas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku autoparkā ir Norvēģijas uzdāvinātās Scania, kas ražotas 90. gados.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons pastāstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) plāno iegādāties jaunas kravas automašīnas, vēsta Mixnews.lv.

Модернизированные самоходные гаубицы из Германии для армии Литвы - Sputnik Latvija
AM: nopirkt ieročus ir viegli, bet uzturēt tos darba kārtībā Latvijā neprot

Precīzu iepirkuma summu Garisons nenosauca, taču atzīmēja, ka automašīnu iegādei plānots iztērēt vairākus desmitus miljonu dolāru. Līgumu plānots noslēgt uz desmit gadiem.

Garisons atklāja, ka patlaban NBS autoparkā esošās kravas automašīnas pārsvarā ir vairāk nekā 40 gadus vecas, tām nepieciešamas regulārs remonts. Tā kā pirms dažiem gadiem Norvēģija uzdāvināja Latvijai vairāk nekā 100 kravas automašīnas Scania, kas ražotas 90. gados, šķiet, tās ir jaunākās NBS autoparkā.

Taču šīs automašīnas Latvija saņēmusi jau lietotas, turklāt ar tām nepietiek, lai pilnā mērā pildītu bruņoto spēku uzdevumus.

Vienlaikus armija plāno iegādāties arī bruņumašīnas par kopējo summu gandrīz 200 miljonu eiro apmērā. Aizsardzības ministrija jau izsludinājusi iepirkumu, taču pagaidām tas apturēts. Tuvākajā laikā plānots izsludināt jaunu konkursu.

Iepriekš Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks pastāstīja, kam plānots atvēlēt aizsardzības budžetu 2019. gadā.

Viņš informēja, ka 2019. gadā aizsardzības vajadzībām paredzēti izdevumi 637 miljonu eiro apmērā – par 60,3 miljoniem (10,5%) vairāk nekā 2018. gadā.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Aizsardzības ministrijai neļauj pirkt bruņumašīnas par 200 miljoniem

Viņš atklāja, ka papildu līdzekļi 60 milj. eiro apmērā šogad tiks novirzīti deviņiem galvenajiem virzieniem: 15,3 milj. paredzēti plānotajai Nacionālo bruņoto spēku paplašināšanai un algu reformai. 9,4 milj. tiks novirzīti NATO kaujas grupu atbalstam un starptautisko mācību nodrošināšanai. Gandrīz 11 milj. eiro paredzēti dažādiem NBS attīstības un atbalsta projektiem.

Pabriks atzīmēja, ka jau 2020. gadā Latvijas militārais budžets var pārsniegt 2% IKP, jo ministrija vēlas veidot "drošības spilvenu" gadījumam, ja IKP samazināsies.

Ziņu lente
0