Latvijas meldonijs vairs nav aktuāls: Krievijā izgudrots aizstājējs

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasЛекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством
Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā viela nav farmaceitisks preparāts. Tā satur nepieciešamās aminoskābes, minerālus un mikroelementus.

RĪGA, 16. marts - Sputnik. Krievijā izstrādātā bioloģiski aktīvā piedeva sportistu vajadzībām aizstājusi WADA aizliegto meldoniju, kas sintezēts Latvijā.

Krievijas sportisti sākuši izmantot bioloģiski aktīvo vielu, kuras īpašības ļauj aizvietot meldoniju, pavēstīja aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz Federālās medicīnas un bioloģijas aģentūras vadītāja Vladimira Uibas teikto.

"Mēs esam sintezējuši bioloģiski aktīvo piedevu, pat bioloģiski aktīvo vielu: tās pašas aminoskābes un minerāli... Tas nav dopings, tas nav farmaceitisks preparāts, tas ir neaizvietojamu aminoskābju un minerālu komplekss, kas tiek izmantots katru dienu, piemēram, uzturā," – paskaidroja Uiba.

Viņš piebilda, ka BAP satur to pašu kāliju un nātriju, kas atrodams, piemēram, meldonijā.

Meldonijs (meldonium), pazīstams ar tirdzniecības nosaukumu "Mildronāts", ir līdzeklis, kas normalizē hipoksijai vai išēmijai pakļautu šūnu enerģētisko metabolismu. Preparāts uztur sirds un citu orgānu enerģētisko metabolismu. Meldonijs tika sintezēts 70. gadu vidū Organiskās sintēzes institūtā Latvijā. Tas ir balsts kristālisks pulveris ar vāju aromātu, viegli šķīstošs ūdenī.

Лекарственный препарат мельдоний, запрещенный Всемирным антидопинговым агентством - Sputnik Latvija
NHL spēlētājiem atļauts lietot meldoniju

Kopš 2016. gada 1. janvāra Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) iekļāvusi meldoniju aizliegto vielu sarakstā "hormonu un metabolisma modulatoru" klasē. Tā pielietojums atzīts par neleģitīmu gan sacensību, gan ārpussacensību periodā. Pārkāpējiem WADA paredzējusi tādas sankcijas kā diskvalifikāciju uz laiku līdz četriem gadiem. Jau 2016. gadā virkne krievu sportistu tika uz laiku atstādināti no sacensībām, ņemot vērā meldonija saturu dopinga analīzēs. Citu starpā par preparāta lietošanu tika sodīta tenisiste Marija Šarapova, kura izcieta 15 mēnešus ilgu diskvalifikāciju.

Vēlāk noskaidrojās, ka nav detalizēti izpētīts periods, kura laikā meldonijs izdalās no organisma – lielākā daļa sportistu, kuri tika pieķerti par tā lietošanu, paziņoja, ka pārtraukuši vielas lietošanu ilgu laiku pirms aizlieguma ieviešanas. WADA mīkstināja prasības un noteica pieļaujamo meldonija koncentrācijas slieksni sportista organismā. Daudzi Krievijas atlēti tika amnestēti.

Ziņu lente
0