ASV plāno veikt Līgumā INF aizliegto raķešu izmēģinājumus

CC0 / Public Domain / Американский ракетный комплекс средней дальности BGM-109G_Gryphon
Американский ракетный комплекс средней дальности BGM-109G_Gryphon - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmie spārnotās raķetes izmēģinājumi ar aptuveni tūkstoš kilometru darbības rādiusu ieplānoti šī gada augustā.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. ASV plāno šogad izmēģināt raķetes, kas vairāk nekā 30 gadus bija aizliegtas ar Līgumu par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju (INF), vēsta aģentūra Associated Press.

Saskaņā ar aģentūras rīcībā esošajiem datiem, augustā ASV plāno pārbaudīt spārnoto raķeti, kuras darbības rādiuss sasniedz aptuveni vienu tūkstoti kilometru, bet novembrī sākt ballistiskās raķetes izmēģinājumus, kuras darbības rādiuss sasniedz aptuveni 3-4 tūkstošus kilometru.

Atzīmēts, ka izmēģinājumi nenotiks, ja līdz tam brīdim Krievija un ASV atradīs iespēju "glābt" INF.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ В. Путина - Sputnik Latvija
Putins parakstījis dekrētu par Līguma INF apturēšanu. Kas notiks tālāk?

Beztermiņa līgums INF, kas tika parakstīts 1987. gadā, aizliedz sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus. Krievija norāda, ka stingri ievērojusi līgumā paredzētās saistības.

Pagājušā gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps informēja par nodomu izstāties no INF. 2. februārī Vašingtona iniciēja Līguma INF apturēšanas procedūru. Valsts sekretārs Maiks Pompeo atzīmēja, ka vienošanās tiks lauzta, ja Krievija sešu mēnešu laikā neatgriezīšoties pie pilnīgas un pārbaudāmas līguma ievērošanas.

Februāra sākumā KF prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka Krievija simetriski atbildēs uz ASV lēmumu un apturēs līguma darbību. Viņš uzsvēra, ka Krievija neiesaistīsies dārgās bruņošanās sacensībās. Pie tam Putins piebilda, ka visi Krievijas ierosinājumi atbruņošanās jomā "paliks uz galda, un durvis būs atvērtas", taču noteica, ka turpmāk Krievija neierosinās nekādas pārrunas šajā jautājumā. 4. martā prezidents parakstīja dekrētu par Līguma INF saistību izpildes apturēšanu no Krievijas puses.

Ziņu lente
0