Viedoklis

Kāpēc Kijevā izskan draudi par prezidenta ieslodzīšanu cietumā?

© Пресс-служба президента Украины / Pāriet pie mediju bankasЗаседание Верховной рады Украины
Заседание Верховной рады Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms pieciem gadiem Ukrainā mainījās vara. Toreiz simtiem tūkstošu cilvēku, kuri 2014. gada ziemā iznāca ielās, līksmoja: tagad Ukraina kļūs par Eiropas daļu un korupcija tiks izbeigta. Diemžēl šodien valsti atkal satricina korupcijas skandāli. Un pat rodas hipotētisks jautājums, vai korupcija ietekmē valsts politiku?

Atgādināsim, ka atmaskošanas gadījumi Ukrainas plašsaziņas līdzekļos šomēnes, jauns korupcijas skandāls valstī kļuva par iemeslu pašreizēja prezidenta Petro Porošenko demisijas prasībām. Skandāls radās prezidenta vēlēšanu priekšvakarā, un viena no galvenajām kandidātēm pašreizējā vēlēšanu drudzī, Jūlija Timošenko, kā zināms, pat pieprasīja ierosināt Porošenko impīčmentu.

Vara ir mainījusies, korupcija palika

Kā jau tika minēts, pirms vairāk nekā pieciem gadiem ielās iznāca simtiem tūkstošu Ukrainas pilsoņu, kas nebija apmierināti ar notiekošo valstī. Toreizējais prezidents Viktors Janukovičs tika gāzts. Korupcija bija viens no neapmierinātības iemesliem, kāpēc cilvēki vērsās pret likumīgi ievēlēto prezidentu.

Jāņem vērā, ka 2014. gadā Ukrainā mainījās tikai prezidents un valdošā koalīcija, taču ne politiskā elite. Vai var, piemēram, uzskatīt, ka pašreizējais prezidents Petro Porošenko ir jauna persona politikā? Pirmo reizi Porošenko kļuvis par Augstākās radas deputātu vēl pagājušajā gadsimtā. Ārvalstu plašsaziņas līdzekļos ir vairākkārt izskanējis, ka Porošenko ir dolāru miljardieris, viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem.

Starp citu, ārvalstu plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka pagājušajā gadā Porošenko ienākumi saskaņā ar viņa paša oficiālo deklarāciju esot palielinājušies desmitkārtīgi. Vai kādā no rietumu valstīm iespējamas līdzīgas pārvērtības ar valsts vadītāja ienākumiem?

Tātad, ukraiņi ir neapmierināti ar korupciju. Bet, šķiet, pašreizējā situācijā korupcija pati par sevi ir tikai puse no problēmām. Pavisam slikti, ja korupcija būs saistīta ar karu. Tā saskaņā ar Ukrainā publiskoto žurnālistu izmeklēšanu valsts Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieka Oļega Gladkovska dēls Igors 2015. gadā organizēja militāro iekārtu kontrabandas detaļu piegādi no Krievijas.

Savukārt Ukrainas militārie valsts uzņēmumi maksāja par tiem 2-4 reizes vairāk, pērkot tos no starpniekiem. Tajā pašā laikā šķiet, ka "Ukroboronprom" vadība zināja par visu un deva tam piekrišanu. Bet viena no starpnieku firmām esot bijusi "Kuzņa na Ribackom", kas iepriekš piederējusi pašam Petro Poroshenko, kurš pēkšņi neilgu laiku pirms tam pārdevis šo uzņēmumu.

Amerikas apsūdzības

Saskaņā ar informāciju, kas nāk no Ukrainas, pēc skandāla sākuma Porošenko atlaida no amata Oļegu Gladkovski. Bet vai tas nebija izdarīts par vēlu? Pat ASV vēstniece Ukrainā Mērija Jovanoviča, kā rakstīts Ukrainas interneta vietnēs, publiski paziņoja, ka jāveic valsts koncerna "Ukroboronprom" uzņēmumu audits un korupcijas gadījumu izmeklēšana.

Vēstnieces kundze ar rūgtumu atzīmēja: "Iespēja mainīt kaut ko Ukrainā, kas rodas vienreiz vienas paaudzes laikā un par kuru pirms pieciem gadiem Maidānā tika samaksāta tik augsta cena, vēl nav novedusi pie tādām reformām cīņā pret korupciju un tiesiskuma izveidē, kuras patiesībā ukraiņi gaida un ko viņi ir pelnījuši."

Kāpēc šis ASV vēstnieces paziņojums ir ārkārtīgi svarīgs? Apsūdzības par Petro Porošenko un ap viņu stāvošo korumpētību tika celtas Kijevā arī iepriekš. Un tagad vēlēšanu kampaņas laikā varētu domāt, ka pašreizēja atmaskošana ir viltus ziņas, ko izplata, iespējams, izdabājot kādam no daudzajiem prezidenta kandidātiem un Petro Porošenko konkurentiem.

Tomēr rodas jautājums, vai tā ir patiesība? Pirmkārt, ņemsim vērā, ka saskaņā ar vairākos Ukrainas ziņu portālos esošo informāciju neviens neatspēko žurnālistu izmeklēšanas rezultātus, tikai atšķirīgi interpretē. Otrkārt, ASV vēstniecība ir nopietna organizācija, un ir ļoti apšaubāms, ka tā reaģētu uz nepamatotiem pārmetumiem prezidenta Petro Porošenko un viņa amatpersonu adresē.

Kā gūt labumu no kara?

Ir zināms, ka karadarbība rada jaunas korupcijas iespējas. Īpaši ņemot vērā, ka šādos apstākļos mēdz rasties ārkārtas situācijas, rodas nepieciešamība ātri pieņemt lēmumus par karaspēka apgādi utt. Taču galvenais risks šeit nav pat korupcija pati par sevi, bet tas, vai korupcija militārajā sfērā nav sākusi ietekmēt politiku. Turklāt ietekmēt negatīvi no Eiropas Savienības interešu viedokļa.

Kā zināms, ASV un ES palīdz Ukrainai. Kas ir viņu intereses? Protams, Eiropas Savienība dažādu iemeslu dēļ ir ieinteresēta, lai karadarbība Ukrainas austrumos būtu pilnīgi pārtraukta. Kaut vai tāpēc, ka šajā gadījumā cilvēki pārstātu mirt. Kara izbeigšana pati par sevi ir ļoti cēls mērķis. Pat ja nebūs iespējams panākt galīgo visaptverošo risinājumu, stabils pamiers, nenoliedzami, ir labāks par karu, kas saspīlē starptautiskās attiecības, noved pie traģēdijām, samazina sadarbības iespējas un palielina parādos iegrimušās Ukrainas valsts izdevumus.

Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Bijušais Ukrainas ministrs paziņoja, ka Porošenko gatavojas bēgt no valsts

Tagad pieļausim, ka Ukrainā ir korumpēti ierēdņi, kas ļoti labi pelna uz kara rēķina. Nav grūti saprast, uz kurieni tas ved, kādu politiku viņi atbalsta. Un taču pašai Ukrainai un Eiropas Savienībai ir vajadzīgs miers Donbasā. Starp citu, miera apstākļos un pie korupcijas līmeņa straujas samazināšanās Ukraina droši varētu koncentrēties uz reformu īstenošanu, kas galu galā virzītu šo valsti uz Eiropas Savienību. Taču tam ir nepieciešams, lai valstī nebūtu "kara partijas", kura ir materiāli ieinteresēta, lai karadarbība turpinātos un pieprasījums pēc ieročiem nemazinātos. Un, protams, lai valstī nebūtu tik augsts korupcijas līmenis.

Starp citu, nevar viennozīmīgi izslēgt, ka, ja Petro Porošenko zaudēs vēlēšanās, mēs drīz uzzināsim par viņu un ap viņu stāvošajiem daudz jauna un interesanta. Jo taču jau tagad pretinieki vaino pašreizējo Ukrainas prezidentu daudzos smagos grēkos. Bet pirmsvēlēšanu reitinga līderis Vladimirs Zelenskis saskaņā ar ārvalstu plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem pat apsolīja: ja viņš tiks ievēlēts, tad Petro Porošenko tiks ieslodzīts cietumā. Tomēr, kā zināms, prezidenta maiņa ne vienmēr izraisa korupcijas līmeņa strauju samazināšanos.

Ziņu lente
0