Mamikins un Mitrofanovs pieprasa atļauju antifašistu akcijai pie Mildas

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Свободы
Памятник Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas dome nolēmusi pārcelt Leģionāru dienā ieplānoto Latvijas Antinacistiskās komitejas protesta akciju uz Bastejkalnu.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti Miroslavs Mitrofanovs un Andrejs Mamikins publicējuši atklātu vēstuli Rīgas domei ar prasību atkārtoti izskatīt lēmumu par Leģionāru dienā ieplānotās Latvijas Antinacistiskās komitejas protesta akcijas vietas un laika pārcelšanu.

Iepriekš RD deva atļauju SS leģionāru un viņu piekritēju gājienam pie Brīvības pieminekļa 16. martā, kam pieteikumu iesniedza organizācija Daugavas Vanagi, kā arī sapulci, ko Brīvības laukumā organizē Biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam".

Vienlaikus netika sniegta atļauja Latvijas Antinacistiskās komitejas akcijai pie Brīvības pieminekļa – to ierosināts pārcelt uz Bastejkalnu. Pēc EP deputātu domām, šī lēmuma rezultātā akcija zaudē jēgu, jo tā nenotiks Waffen SS leģionāru pasākumu tiešā tuvumā un netiks pamanīta.

"Mēs gribam pievērst jūsu uzmanību tam faktam, ka visā pasaulē nacistu noziegumi ir nosodīti, bet Nirnbergas Starptautiskais tribunāls atzina par noziedzīgām SS vienības. 2018. gada 25. oktobrī Eiropas Parlaments ir pieņēmis rezolūciju par neofašistu vardarbības palielināšanos Eiropā (2018/2869 (RSP), kura viennozīnmīgi nosodīja nacisma glorifikāciju. LAK pieteiktais pasākums atbilst šo starptautisko dokumentu burtam un garam – tas ir protests pret nacisma atdzimšanu, protests pret nacistiskās Cācijas okupācijas karaspēka slavināšanu Rīgas centrā," – uzsvēra deputāti.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Politika
Krišjānis Kariņš atzinis, ka leģionāru gājiens bojā Latvijas imidžu

"Ņemot vērā iepriekšminēto, mēs pieprasām atcelt 5. marta RD lēmumu un nodrošinat uz 16. martu plānotās akcija, ko ir pieteikusi Latvijas Antinacistiskā komiteja, rīkošanu pieteikumā norādītajā vietā un laikā," – atzīmēts Eiropas Parlamenta deputātu atklātajā vēstulē.

Ik gadus 16. martā Rīgā tiek organizēts Waffen SS latviešu leģiona dalībnieku un viņu piekritēju gājiens. Tas rada antifašistisko organizāciju neapmierinātību un sašutumu visā pasaulē. Krievija uzskata SS leģionāru gājienu Latvijā par kauna traipu. Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais cilvēktiesību, demokrātijas un likuma virsvadības jautājumos Konstantins Dolgovs paziņoja, ka Latvijas varasiestāžu lēmums atļaut SS veterānu maršus neatbilst starptautiskajām tiesībām un Nirnbergas tribunāla spriedumiem.

Ziņu lente
0