Ūdens Latvijā ir nāvīgi bīstams un nav cilvēkiem piemērots

© pixabayПитьевой фонтан
Питьевой фонтан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nedrīkst dzert krāna ūdeni: tas nav netīrs, tajā ir patogēnie mikroorganismi.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Saskaņā ar amerikāņu Slimību profilakses un kontroles centra pētījumu, ko publicējusi tūrisma kompānija Globehunters, Latvijā nedrīkst dzert krāna ūdeni, vēsta Mixnews.lv.

Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Mangāns, dzelzs, nitrāti: kur Latvijā krāna ūdeni labāk nedzert

Globehunters nosauca valstis, kurās ūdensvadu ūdens ir veselībai nedrošs un var kļūt par nāvējošu infekciju iemeslu.

Sarakstā iekļuvušas 187 valstis. Latvija nostājusies vienā rindā ar Centrālameriku, Āfriku, Āziju un Tuvajiem Austrumiem, kuri tiek uzskatīt par reģioniem ar visbīstamāko ūdensvada ūdeni.

Šajos reģionos ūdensvada ūdens ir bīstams, nevis tā dēļ, ka tas ir piesārņots ar kaut ko, bet gan dēļ tā, ka tajā ir sastopami patogēnie mikroorganismi, kuri cilvēka imūnsistēmai nav zināmi.

Bez riska veselībai krāna ūdeni drīkst dzert ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā, Saūda Arābijā, Dienvidkorejā un lielākajā daļā ES valstu.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem apmēram 842 tūkstoši cilvēku ik gadu mirst no caurejas, kuru izprovocējis nedrošs ūdens.

Uztraukumam nav pamata?

Iepriekš "Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks ziņoja, ka Rīgā ar dzeramā ūdens kvalitāti viss ir kārtībā, un tas atbilst normām. Auksto ūdeni drīkst dzert no krāna bez vārīšanas.

Колодец - Sputnik Latvija
Lauku iedzīvotāju akās izsīkst dzeramais ūdens

Ūdens kvalitātes kontroli regulāri veic "Rīgas ūdens" apvienotā laboratorija: testi tiek veikti katru dienu, tostarp svētku dienās un brīvdienās. Uztraukumam nav pamata, augstais krāna ūdens Rīgā nav sliktāks par to, ko pārdod pudelēs veikalā.

Kā atzīmē eksperti, uzmanīgākiem jābūt tiem, kas uzturā lieto aku ūdeni, jo tādā gadījumā pastāv risks saskarties ar paaugstinātu nitrātu saturu. Tas var radīt veselības problēmas maziem bērniem, sevišķi zīdaiņiem.

Turklāt tika ziņots, ka Eiropas valstis plāno ieviest stingrākas dzeramā ūdens kvalitātes prasības: samazināt svina un nitrātu saturu ūdenī.

"Leģionāru slimība"

Neskatoties uz to, Latvijā periodiski notiek legionelozes uzliesmojumi. Legioneloze ir asa pneimonijas tipa infekciju saslimšana, ko izraisa dažādi mikroorganismu veidi, kuri attiecas pie Legionella dzimtas. Saslimšana parasti norit ar izteiktu drudzi, vispārējo intoksikāciju, plašu, centrālās nervu sistēmas un gremošanas orgānu bojājumiem.

Ūdensvada krāns, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Duļķains, taču lēts: Rīgas iedzīvotāji lūgti nebīties par krāna ūdens izskatu

Ar legionelozi saslimst cilvēki, kuri ieelpojuši ūdens tvaikus vai piles, kurās atrodas baktērijas legionellas. Taču dzert inficēto ūdeni ir droši – kuņģī baktērijas nevar nodarīt cilvēkam kaitējumu, atšķirībā no plaušām. Ja jums mājās ir boilers, ko jūs sen neesat lietojuši, ūdeni tajā ir kārtīgi jāsakarsē, pirms došanās dušā. Līdz 50 grādu ūdens temperatūrai baktērija izdzīvo, taču nevairojas, 55 grādu temperatūrā baktērijas nomirst 5-6 stundu laikā, savukārt 60 grādu temperatūrā baktērijas nomirst 32 minūšu laikā. 65 grādos baktērijas nomirst 2 minūšu laikā, savukārt 70-80 grādu temperatūra nodrošina tūlītēju dezinfekciju.

Ziņu lente
0