Nevēlēšanos pāriet pie eiro Varšavā skaidro ar Lietuvas rūgto pieredzi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis uzskata, ka valsts pilsoņu labklājības dēļ ir daudz svarīgāk saglabāt nacionālo valūtu, nevis iestāties eirozonā.

RĪGA, 9. marts – Sputnik. Polija neplāno atteikties no zlota par labu eiro, jo Lietuvas un Slovākijas piemērs rāda, ka pēc iestāšanās eirozonā strauji pieaug cenas, Polskie Radio ēterā atklāja valsts premjerministrs Mateušs Moraveckis, vēsta Sputnik Lietuva.

Politiķis uzsvēra, ka valdība cenšas panākt, lai poļu ienākumi būtu salīdzināmi ar algām Rietumeiropā. Polijas nacionālā valūta var labāk nodrošināt pilsoņu labklājību, tātad iestāšanās eirozonā nav Varšavas prioritāte, paziņoja Moraveckis.

Флаги Евросоюза и Польши - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pani kaujās, bet poļiem piere plaisā. Tusks biedē Poliju ar izstāšanos no ES

Polijas Ministru prezidents atgādināja, kādu pieredzi guvusi Lietuva un Slovākija, pārejot pie eiro. Pēc atteikšanās no nacionālās valūtas pārtikas produktu, apģērba un sadzīves preču cenas šajās valstīs pieaugušas, to pilsoņi sākuši iepirkties Polijā. Pie tam iepriekš, atgādināja Moraveckis, situācija bija citāda, un poļi apmeklēja veikalus Lietuvas un Slovākijas pierobežā.

Iepriekš pētījums Lietuvā, kurā tika salīdzinātas 40 dažādu produktu cenas 12 ES valstu interneta veikalos. Izrādījās, ka par dažām precēm lietuvieši maksā vairāk nekā patērētāji citās ES valstīs.

Turklāt daudzi Baltijas valsts iedzīvotāji ir neapmierināti ar eiro ieviešanu valstī. Sabiedriskās domas aptauja apliecināja, ka tikai piektā daļa pilsoņu ir apmierināti ar iestāšanos eirozonā. Cilvēki ir noraizējušies par to, ka, neskatoties uz ienākumu pieaugumu, viņiem ik dienas nākas tērēt lielas summas pārtikai un citām precēm – Polijā cenas ir daudz zemākas.

Daži eksperti uzskata, ka eiro ieviešana tikai spilgtāk atspoguļojusi Lietuvas nabadzību.

Ziņu lente
0