Ekscesu nebūs: Rīgas dome izplānos 16. martu

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasШествие с флагами в Риге
Шествие с флагами в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Waffen SS leģionāru gājiens un Waffen SS upuru piemiņas pikets atkal ieplānots vienā un tajā pašā laikā.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Pēc Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Uģa Vidauska sacītā, trīs organizācijas iesniegušas pieteikumus pasākumu rīkošanai 16. martā Rīgā, vēsta Mixnews.lv.

Tostarp, neoficiālajā leģionāru piemiņas dienā organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļa plāno sarīkot gājienu. Maršruts ies no Jāņa baznīcas pa Kaļķu ielu pie Brīvības pieminekļa. Tur pasākuma dalībnieki noliks ziedus pie Mildas (Brīvības pieminekļa).

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Politika
Krišjānis Kariņš atzinis, ka leģionāru gājiens bojā Latvijas imidžu

Savam pasākumam "Daugavas vanagi" izvēlējušies dienas pirmo pusi – no plkst. 11:00 līdz 13:00. gājienā vēlas piedalīties 100 cilvēki.

Nacionālo karavīru atbalsta biedrība arī iesniegusi pieteikumu savas akcijas sarīkošanai – no plkst. 7:00 līdz 13:00. Tur grasās sarīkot sapulcēšanos Brīvības laukumā. Sapulcē jāpiedalās 20 cilvēkiem.

Un tur pat, Brīvības laukumā, Antinacistu komiteja plāno sarīkot sapulci-piketu Waffen SS upuru piemiņai. Piketa rīkošanas laiks pieteikts no 9:00 līdz 13:00.

Vidauskis pateica, ka Rīgas domē pievērsuši uzmanību tam, ka visus trīs pasākumus plānots rīkot aptuveni vienā laikā. taču, pēc viņa sacītā, organizatori, kā jau katru gadu, tiks aicināti pie galvaspilsētas izpilddirektora, lai vienotos par visiem pieņemamu variantu.

Tāpat Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā viss izdevās, un nekādu nozīmīgu ekscesu nenotika.

Aizvainoja un rādīja plakātus

2018. gadā, saskaņā ar Latvijas policijas datiem, SS leģionāru un to atbalstītāju gājienā Rīgā piedalījās apmēram pusotrs tūkstotis cilvēku.

Daži konflikti notika pie Brīvības pieminekļa. Divi cilvēki tika aizturēti, viņu vidū bija arī kāds ārzemnieks ar plakātu "Viņi nogalināja ebrejus".

2017. gadā SS leģionāru gājienā tika aizturēti pieci cilvēki, tostarp divi jaunieši, kuri, pēc policijas priekšnieka sacītā, izkliedza "aizvainojošus lozungus krievu valodā" procesijas dalībniekiem. Aizvainojoši, pēc SS veterānu atbalstītāju un policijas domām, bija frāzes "Fašisms neies cauri!" un "Latvijas kauns!"

Latvija kurina

Iepriekš ziņots, ka Eiroparlaments (EP) pieņēma rezolūciju, kura aicina Eiropas Savienības valstis, tostarp Latviju, aizliegt neofašistu un neonacistu grupu darbību. Rezolūcija tika pieņemta ar 355 balsīm "par" ar 90 "pret" un 39 atturējās.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров перед началом ежегодного заседания Совета министров иностранных дел (СМИД) ОБСЕ в Милане.  - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: nacisma glorifikācija Latvijā kļūst atbaidoša

EP rezolūcijā tiek uzsvērts, ka nopietnu darbību trūkums attiecībā pret radikālām grupām pieļāva esošā ksenofobijas viļņa parādīšanos Eiropā. Savukārt nesodāmība, kuru izmanto labējās organizācijas atsevišķās ES valstīs, kļuvusi par vienu no vardarbīgu akciju izplatīšanās iemesliem, kuras skar visu sabiedrību un virzītas uz konkrētām minoritātēm, tādām kā afroeiropieši, ebreji, musulmaņi, čigāni, trešo valstu pilsoņi, seksuālās minoritātes un invalīdi.

Rezolūcijas tekstā pievērš īpašu uzmanību leģionāru dienai Latvijā, kura ik gadu tiek atzīmēta 16. martā Rīgā ar virkni pasākumu, kuri domāti, lai pagodinātu latviešu piemiņu, kuri dienēja Waffen SS.

Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana pieļauj miljonu bojāgājušo piemiņas apgānīšanu, ignorē Nirnbergas tribunāla, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju lēmumu par nacisma slavēšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM Sergeja Lavrova sacītā, tas ir kauns ES un NATO.

Ziņu lente
0