Lietuva piedāvās Lukašenko pārorientēt BelAES uz gāzi un "kurināt" ar tās SDG

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроящаяся БелАЭС
Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva vēlas palīdzēt Baltkrievijai "labot nepareizas vietas izvēles kļūdu" kodolenerģētikas attīstībai un piedāvā "pareizu" risinājumu.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis grasās piedāvāt Baltkrievijas varasiestādēm atteikties no atomstacijas palaišanas Astrovjecā, un jau uzbūvēto infrastruktūru izmantot gāzes elektrostacijas iekārtošanai. Savukārt gāzi šīs stacijai darbībai Lietuva piedāvā piegādāt no sava SDG termināļa Klaipēdā, teikts Lietuvas Ministru Kabineta mājaslapas preses relīzē.

Iepriekš Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis tikšanās laikā ar Ķēdaiņu iedzīvotājiem paziņoja, ka viņam esot plāns-"huligāns" saistībā ar BelAES, kurš neparedz prasības neuzsākt stacijas darbību.

BelAES - Sputnik Latvija
Rinkēvičs nav apsolījis Lietuvai atteikties no BelAES enerģijas

Tagad Skvernelis atklāj tā detaļas. Lietuvas valdības vadītājs piedāvā izmainīt stacijas tipu. Premjers atzīmēja, ka ievērojama infrastruktūras daļa, kura jau ir sagatavota Astrovjecas AES, tostarp iekārtotos tīklus un elektrības ģenerācijas iekārtas, var tikt veiksmīgi izmantota dabasgāzes elektrostacijas iekārtošanai, savukārt piegādāt gāzi var no Klaipēdas termināļa.

"Ja Baltkrievija atteiksies no AES projekta, vairāk nekā 60% no jau izveidotās infrastruktūras var tikt izmantoti gāzes elektrostacijas iekārtošanai; Klaipēdā strādājošais SDG terminālis un nākotnes gāzesvads starp Poliju un Lietuvu atvērtu iespēju sadarbībai ar Baltkrieviju alternatīvo gāzes piegāžu jomā. Neizraisa šaubas tas, ka šāda lēmuma pieņemšana atvērtu jaunu pozitīvu lappusi Lietuvas un Baltkrievijas abpusējās attiecībās," teikts preses relīzē.

Skvernelis piedāvā Baltkrievijai "pieņemt stratēģisku lēmumu attīstīt patstāvīgu un diversificētu enerģētikas saimniecību".

"Tāpat mēs redzam perspektīvas atjaunojamās enerģētikas nozarē, kura neiesaista valsti projektos, kuri ilgst simts gadus. Protams, tās ir Baltkrievijas tiesības izlemt – attīstīt enerģētikas politiku, kura balstās uz vienpusējas atkarības no vienas valsts, vai arī ķerties klāt stratēģiskām izmaiņām enerģētikas nozarē," paziņoja Skvernelis.

BelAES - Sputnik Latvija
Baltkrievija uzņems SAEA misiju BelAES avārijas gatavības novērtēšanas darbiem

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar SAEA jau projekta apspriešanas projektā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu". Lietuvā tika pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Turklāt, Viļņa iniciē aizliegumu elektroenerģijas iegādei no BelAES ES.

Jau 2016. gadā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties un neielaist ES tirgū BelAES elektroenerģiju, ko uzskata par nedrošu, taču šo iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0