"Ārzemes palīdzēs": vētra sociālajos tīklos par Nila Ušakova balotēšanos EP

© Photo Рижская думаНил Ушаков и Андрис Америкс
Нил Ушаков и Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu apmeklētāji vētraini reaģēja pēc ziņas par to, ka tagadējais Rīgas mērs Nils Ušakovs varētu balotēties Eiropas Parlamenta deputāta postenim: daudzi uzskata, ka šis solis saistīts ar vēlmi iegūt deputāta imunitāti.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un bijušais vicemērs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai"), iespējams, plāno piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās, aizvakar pavēstīja Latvijas televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā nonākušu informāciju.

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
LTV: Ušakovs un Ameriks balotēsies Eiropas Parlamentā

Ziņa radīja bumbas sprādziena efektu: pavisam nesen Ušakovs apgalvoja, ka neplāno piedalīties EP vēlēšanās, un "Saskaņas" valde sava saraksta priekšgalā vienbalsīgi izvirzījusi Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski, kurš tagad, domājams, vēlēšanās nepiedalīsies.

Ņemot vērā notikumus, kas satricināja Rīgas domes vadību – korupcijas skandālu uzņēmumā "Rīgas satiksme", sabiedriskie aktīvisti, politiķi un vienkāršie cilvēki sociālajos tīklos sarkastiski komentēja Nila Ušakova un Andra Amerika iespējamo dalību EP vēlēšanās.

Lielākā daļa uzskata, ka Ušakovs un Ameriks vēlas saņemt deputāta imunitāti Eiropas Parlamentā.

"Operācija "Exit" jeb "Уносим ноги" ("Mūkam prom")," – par ziņu Twitter tīklā ironizēja investīciju baņķieris Girts Rungainis.

​"Žurku skrējiens pēc Eiropas parlamentārieša imunitātes ir sācies. Tā ir slikta ziņa Latvijas nākotnes reputācijai," – secinaja politologs Ivars Ījābs.

​"Laikam cilpa strauji savelkas - Rīgas kungi iedomājušies, ka no KNAB viņus varētu pasargāt Eiropas Parlamenta deputātu imunitāte," – uzskata Rīgas mēra galvenais oponents Vilnis Ķirsis.

​​"Kad Rīga ir dziļā "bedrē" un Ušakovam draud kriminālatbildība, tad Nils pako koferus, lai bēgtu uz Briseli. Domāju, ka pat "Saskaņas" atbalstītāji beidzot saprot, ka Ušakovam nerūp Rīga un rīdzinieki, bet tikai viņš pats," – savā lapā Facebook klāsta Nacionālās apvienības loceklis Jānis Dombrava.

"Izskatās, ka šogad visi, kam ir uzsākta vai draud sākties kriminālvajāšana, ir nolēmuši kandidēt uz EP. Jautājums par partiju atbildību, izvirzot uz šiem amatiem cilvēkus ar apšaubāmu reputāciju un kompetenci," – retoriski vaicāja Ģirts Birziņš.

​"Ušakovs un Ameriks bēg uz Briseli, bet tur pa koridoriem viņiem pakaļ dzenāsies Pūpols. Komēdija top pati no sevis," – sarkastiski atgādināja LSM izdevuma angļu valodā redaktors Maiks Koljērs.

​"Ušakovs pirms 3 nedēļām PBK: "Gribu vēlreiz uzsvērt, ka negrasos piedalīties EP vēlēšanās. (..) EP vēlēšanās 2019.g. es nekādā veidā neplānoju piedalīties"," – pilsētas mēra interviju citēja žurnāliste Evita Puriņa.

​"Sausais atlikums - nostiprināsies Latvijas Krievu savienība. Mamikins un Ušakovs - Eiropas Parlamentā. Rozentāle tribīnē - Burovs - "darbos" pār galvai. Kā vienmēr. Rīdzinieki tik maksā un maksā," – prognozēja politoloģe, filozofijas doktore Ilze Ostrovska.

Citi sociālo tīklu apmeklētāji nolēma radošāk apspriest Ušakova un Amerika iespējamo balotēšanos – ar karikatūru, memu un animāciju palīdzību.

"Ameriks un Ušakovs laižas uz Briseli ("Заграница нам поможет") ("Ārzemes mums palīūdzēs – red.)", - raksta Māris Antonovičs.

​"Kas vainīgs, tas bailīgs! Ušakovs un Ameriks kandidēs uz Eiroparlamentu..." – ziņoja apmeklētājs ar lietotājvārdu PabirasTV.

​"Nils Ušakovs piesaka kandidatūru Eiropas Parlamenta vēlēšanām," – abonentiem savu animāciju parādīja Māris Ūdris.

Vienlaikus vietējie mediji jau ziņo, ka Nila Ušakova vietu Rīgas domē varētu ieņemt pašreizējā Sociālo lietu komitejas priekšsēdētāja Baiba Rozentāle. Avīze Neatkarīgā stāsta, ka "Saskaņā" Rozentāle tiek uzskatīta par pietiekami pieredzējušu speciālisti, kura varētu tikt galā ar Ušakova atstāto mantojumu.

Izstrādāti vairāki scenāriji tam, kā "Saskaņa" varētu atsaukt Ušakovu, vēsta Neatkarīgā. Viens no tiem pauž, ka Rīgas mērs vienkārši atkāpjas no amata un paliek strādāt pašvaldībā, cits – "Saskaņa" izšķiras par rokādi un pirmajā vietā Eiropas Parlamenta vēlēšanu sarakstā izvirza Ušakovu, nevis Dombrovski. Stāsta, ka Ušakovs varētu arī pavisam pamest "Saskaņu" un viņa vietu ieņems Dombrovskis.

Ziņu lente
0