Latvijā iecerēts aizliegt pirkumus skaidrā naudā par summu virs 3000 eiro

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ministru kabinets atbalstījis Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kuri paredz būtiskus ierobežojumus skaidras naudas darījumiem.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Jaunie ierobežojumi skaidras naudas darījumiem Latvijā varētu stāties spēkā šī gada maijā – 26. februārī Ministru kabinets atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus, liecina informācija MK vietnē.

Patlaban skaidrās naudas darījumu limits Latvijā ir 7200 eiro. Šī norma ieviesta no 2017. gada 1. janvāra.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija – čempione cīņā ar skaidru naudu

Skaidrās naudas darījumi pavairo krāpšanās, noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku, kā arī krāpšanos ar PVN. Kontrolējošās iestādes gandrīz nevar pārbaudīt tādus darījumus, to summas un datumus. Tāpēc Finanšu ministrija ierosinājusi samazināt šo limitu vairāk nekā divkārt – līdz 3 tūkst. eiro. Tas attiecas gan uz fiziskām, gan juridiskām personām. Visi darījumi par lielākām summām jāveic elektroniski. Ministrija iesaka arī aizliegt transporta līdzekļu un nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījumus ar norēķiniem skaidrā naudā, ja summa pārsniedz 1500 eiro.

Finanšu ministrijas speciālisti cer, ka tamlīdzīgi pasākumi ļaus papildināt Latvijas budžetu par 675 tūkstošiem eiro šogad, bet nākamajos divos gados ienesīs 900 tūkst. eiro.

Ministru kabinets grozījumus apstiprinājis, tagad tos izvērtēs Saeima.

 

 

Ziņu lente
0