Sapņi par Islandi: Latvija zaudē cilvēkus visātrāk pasaulē

© PixabayВид на ночной пейзаж в Исландии
Вид на ночной пейзаж в Исландии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu elite turpina sapņot par zaļu, tīri latvisku mazapdzīvotu valsti, kamēr Latvijas iedzīvotāji turpina mirt un braukt prom.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Aizritējušajā gadā Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 0,98%, kas ir augstākais rādītājs pasaulē, liecina starptautiskās statistikas datubāzes Worldometers informācija.

Saskaņā ar portāla datiem, 2018. gadā Latvijā kļuvis par 18 083 iedzīvotājiem mazāk, turklāt 10 tūkstoši no tiem aizbraukuši no valsts. Latvijai seko Bulgārija – to pērn atstājuši 0,68% iedzīvotāju, Horvātija ar 0,59% iedzīvotāju skaita samazinājumu un Klusā okeāna salu valsts Volisa un Futuna (0,56%).

Смайлик - Sputnik Latvija
Pēc laimes pieauguma tempiem Latviju apdzen tikai Nikaragva

Vislielākais iedzīvotāju skaita pieaugums ir Bahreinā (4,52%), Nigērā (3,88%), Omānā (3,56%) un Ekvatoriālajā Gvinejā (3,52%). Absolūtajos skaitļos visvairāk iedzīvotāju pazaudējusi Japāna vairāk nekā 300 tūkstošus cilvēku gadā), bet ieguvusi Indija (vairāk nekā 14 miljonus cilvēku). Visvairāk migrantu atbrauca uz ASV (900 tūkstoši cilvēku), savukārt aizbrauca – no Indijas un Bangladešas (attiecīgi 490 tūkstoši un 470 tūkstoši).

Pētījumā izmantoti ANO dati.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, kopš 2010. gada valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 186 tūkstošiem cilvēku un sastādīja 1 934 000 (Worldometers uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju skaits ir 1 911 000). 2017. gadā valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 1,04%, 7,9 tūkstoši cilvēku nomira, bet 8,7 tūkstoši – aizbrauca no valsts. Latvijas iedzīvotāju skaita pieaugums paliek negatīvs kopš 1991. gada.

Kļūt par Islandi

Latvija kļuvusi par pasaules līderi pēc iedzīvotāju aizplūšanas, jo politiķi tiecās pēc tā, paziņoja Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs sarunā ar RIA Novosti.

Viņš pastāstīja, ka jau 90. gadu beigās jautāja Latvijas labējo partiju deputātiem, vai viņi apzinās, ka no padomju perioda mantojumā iegūtās rūpniecības iznīcināšana ved pie darbspējīgu iedzīvotāju emigrācijas.

"Uz šo jautājumu es saņēmu neticamu atbildi: "Mēs esam noguruši no jūsu padomju migrantu pūļiem, mēs vēlamies dzīvot mazā, zaļā, nacionālā valstī. Tādā, kā Islande, – kur nedzīvo svešzemnieki, visi runā vienā valodā, nav jūsu "zavodu" un briesmīgo mikrorajonu ar padomju daudzstāvu mājām…" - pastāstīja Mitrofanovs.

"Kopš tām sarunām pagājuši divdesmit gadi. Un jāatzīst, ka pa šo laiku Latvija spērusi lielu soli, pietuvojoties Islandei iedzīvotāju skaita un kultūras unifikācijas ziņā. Neracionālie, taču karstie latviešu intelektuāļu sapņi pamazām materializējas. Tādā ziņā, lai cik iracionāls nebūtu sapnis, tam vienmēr ir prioritāte pār garlaicīgām ekonomiskām un racionālām domām.

Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Latvija kritīs kaunā pa visu Eiropu

Starp citu, pavisam nesen "Latvijas Islandes sapni" izteica visiespējamākais Latvijas prezidenta kandidāts – Egīls Levits. Viņš skaidri pateica, ka beigās Latvijai ir jākļūst tādai pašai valstij, kā Islande: spēcīga nacionālā identitāte un vien 350 tūkstoši iedzīvotāju. Latviešu elite turpina sapņot par izolēšanās un intravertu paradīzi – zaļu, pilnīgi latvisku valsti ar mazu iedzīvotāju skaitu. Parastie Latvijas iedzīvotāji disciplinēti mirst un brauc prom, īstenojot savu līderu sapņa piepildīšanos," - pateica eirodeputāts.

Viņš uzskata, ka situāciju vēl var mainīt, taču politiskajai elitei nāksies pastrādāt ar sevi.

"Situācija mainīsies tikai tad, kad mēs uzspiedīsim vai arī daļa latviešu elites pati radīs citu sapni – par raibu daudznacionālu, atvērtu valsti, kurp tiecas pārcelties cilvēki, un kur vietējie priecājas par visiem strādniekiem, kārtīgiem imigrantiem, neatkarīgi no viņu dzimtās valodas un izcelsmes. Sapnim par Islandi jāliek pretī nevis moralizēšana un ekonomiskie argumenti, bet gan cits skaists iracionāls sapnis. Teiksim – par jaunu Baltijas Luksemburgu," - pateica Mitrofanovs.

Ziņu lente
0