Bijušais ministrs: ne visa Krievijas nauda ir zagta nauda

CC0 / picjumbo / VIKTOR HANACEK / Платежный терминал
Платежный терминал - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepamatota atteikšanās no visu Krievijas noguldītāju naudas var negatīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Atteikšanās no riskantiem klientiem Latvijas bankām jānotiek izvēlēs kārtā, atteikties no visiem nerezidentiem ir neprātīgi, paziņoja bijušais finanšu ministrs Atis Slakteris radio Baltkom ēterā.

ABLV Bank - Sputnik Latvija
ABLV apsūdz ASV Finanšu ministriju apmelošanā un lūdz policijas iejaukšanos

Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš apsolīja sarīkot Latvijas banku sektora kapitālo pārbūvi, lai pilnībā atbrīvotu to no "netīrās" naudas. Citu pasākumu vidū, tostarp ir legālas prezumpcijas principa ieviešana – naudas īpašniekam būs jāpierāda, ka tā iegūta likumīgā ceļā.

Slakteris uzskata, ka šie jaunie nosacījumi negatīvi ietekmēs Latvijas banku sektoru.

"Es ļoti negribētu, lai mēs pazaudējam šo pakalpojumu eksportu. Latvijā ir cilvēki, kuri prot [ar to nodarboties], un ne visa nauda no Krievijas vai citām valstīm ir zagta nauda. Labi būtu to visu kārtīgi apspriest, jo tā ir ievērojama daļa ekonomikas, nodokļu. Nevajag pārcensties," - pateica Slakteris.

Tāpat viņš atzīmēja, ka, viņaprāt, situācijā ar ABLV bankas likvidēšanu valdība ne līdz galam aizstāvēja Latvijas intereses.

"Es uzskatu, ka bija jāatrod veids kā pasargāt šo banku – samaksāt sodu, ja vaina ir, bet nelikvidēt. Man nav zināms par banku slēgšanu kaimiņvalstīs, kaut gan, kā noskaidrojas, tur tika atmazgāta nebūt ne mazāka nauda," - atzīmēja Slakteris.

(Šonedēļ Igaunijas finanšu inspekcija izdeva rīkojumu, lai Danske Bank filiāle, kura tika apsūdzēta naudas atmazgāšanā, izbeigtu darbību valstī astoņu mēnešu laikā. Atbildes kārtā banka paziņoja par darbības izbeigšanu Krievijā un Baltijas valstīs).

Turklāt bijušais ministrs piebilda, ka nevajag brīnīties, ka ASV velta tik nopietnu uzmanību banku sektoram Baltijas valstīs.

"Kāds saka: jūs Latvijā visu darāt nepareizi, Amerika visu laiku jums norāda. Man liekas, ka lieta nav ASV vai Latvijas neatkarībā, bet gan tajā, ka mēs runājam par darījumiem dolāros. Bet dolāri ir amerikāņu. Tāpēc mūsu uzņēmējiem jāņem vērā spēles noteikumi. Neviens neaizliedz mums strādāt ar eiro vai vēl kaut ko, bet dolāri – tas ir ļoti svarīgs tirgus," - pateica Slakteris.

Ziņu lente
0